Veterán Car Club Jičín letos pořádal již třetí ročník orientační soutěže určené majitelům, jejichž vůz byl vyroben do roku 1980.

Účast
Účastnit se mohli všichni, kteří měli svá vozidla v původním provedení, bez nevhodných pozdějších přestaveb, v náležitém technickém stavu a odpovídající podmínkám provozu na pozemních komunikacích.

Start a cíl akce byl v kempu Rumcajs, kde dopoledne mohli návštěvníci obdivovat staré vozy. Ještě předtím, než každý soutěžící opustil stanoviště, bylo jeho vozidlo představeno divákům.

„Letos se sešlo zhruba sedmdesát závodníků, kteří přijeli především auty československé poválečné výroby. Objevili se však také jezdci s anglickými anebo americkými stroji," uvedl Vladislav Kučera, člen Veterán Car Clubu Jičín.

Nenáročná pohodová jízda hezkou krajinou podle mapy a jmenného seznamu projížděných obcí byla dlouhá zhruba 130 kilometrů.

Zastávka
Pro jezdce byly také po cestě připraveny úkoly.

Čekalo na ně také i milé překvapení v Lomnici nad Popelkou.

„Posádka auta se mohla zajít podívat do místního muzea. Při zpáteční jízdě do kempu projížděli nádherným místem, Prachovskými skálami," informoval Vladislav Kučera.
V podvečer bylo vyhlášení vítězů.

Podle Vladislava Kučery vyhráli ti nejlepší. Za zmínku například stojí vůz značky Aero Minor, jehož majitelem je pan Votruba. Ten se na cestu vydal se svojí rodinou. Všichni členové byli oblečeni v dobovém oblečení včetně dvouleté dcerky.

„Na akci jsem přišel náhodou, ale některá historická vozidla se mi opravdu líbila. Jsem rád, že jsem do kempu zavítal," řekl Dušan Jílek.

Historie klubu
Činnost klubu se postupně rozvíjela a narůstala i členská základna. První soutěž se uskutečnila v roce 1984 a od té doby se koná každoročně. Termín soutěží je každoročně stanoven na první víkend měsíce června.
„Od roku 2004 pořádáme soutěž jako třídenní s mezinárodní účastí. Pro svoji kvalitu byla již v roce 2005 začleněna do kategorie FIVA-B.

V srpnu 2007 jsme zařadili do našeho programu další akci, pořádanou pro nejstarší veterány," shrnul historii Vladislav Kučera a dodává: „Majitelé vozidel do roku výroby 1918 a motocyklů na řemenový pohon tak mají možnost se pohodově svézt Českým rájem na svém stroji a strávit přitom víkend v kruhu spřízněných duší a hlavně bez závodění a soutěžení."