Problémy s vodou v těchto dnech řeší jičínští rybáři, kteří z rybníku Obora v úterý navečer vylovili 3,5 metrických centů uhynulých ryb. Vše nám oznámil hospodář Josef Novák. 

„Už před třemi týdny tál sníh a v Sedličkách, v místech, kde se napojuje valdická kanalizace na svod do Jičína, už byla mokřina a voda tekla odlehčovacím kanálem, který ústí do rybníků Obora, Hádku a Šibeňáku.

K dalšímu problému došlo opět ve stejném místě v minulých dnech,“ upozorňuje nás Josef Novák. Kvůli ucpané kanalizaci voda opět natekla do odlehčovacího kanálu a pak přímo do rybníka. Rybáři se domnívají, že právě to je příčinou úhynu ryb.

Kanalizaci má na starosti Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín.

Luboš Haken nám k případu řekl: „Ano, víme o tom. V sobotu jsme havárii řešili. Někdo nacpal do uzamčené šachty prkna a větve. Je jasné, že tam nepřiplavaly kanálem, ale že to neznámý udělal s tím, že chce jasně škodit. Vodohospodářská společnost za to nenese zodpovědnost, a pokud si k nám někdo přijde stěžovat, případ předáme policii.“

Josef Novák si posteskl, že policie stejně případ odloží, protože viníka zřejmě neodhalí. Finanční náhradu rybáři tak jako tak neuvidí. Případ bude prošetřovat i Jana Mušková z odboru životního prostředí jičínské radnice.