„První vodomilové k nám dorazili v neděli, areál jsme otevřeli v sobotu. Voda má třiadvacet stupňů, k dispozici jsou už i všechny sportovní aktivity,“ zve veřejnost k návštěvě správce Miroslav Petržilka. 

Ostatní zařízení zatím zůstávají uzavřené. „Koupaliště otevřeme až v třetí dekádě června, až se ustálí počasí,“ hlásí nám Alois Jirsák, starosta obce Milovice u Hořic, která spravuje koupaliště i kemp. „Letos zde máme nově vysazené stromy a sto keřů, nového provozovatele restaurace a kiosku a také jsme otevřeli v obci nový obchod,“ připomíná starosta změny pro letošní sezonu.

Ani voda v peckovském koupališti se zatím nerozvlní pod těly plavců. Bazén je v rekonstrukci, získává nový nátěr a veřejnosti bude přístupný v druhé polovině června. Kemp je v provozu od dubna a rozšířil se o 80 míst pro stanování.

Jak Deník zjistil, ceny vstupného se v žádném z uvedených areálů pro letošní rok nezvyšují, takže v Jičíně zaplatí koupající dospělí 80, děti 50 Kč; na Pecce 55, děti 35 korun, na Dachovách 40 a 20 korun, v Milovicích 60 a 40 korun. V nedalekém Turnově se cena pohybuje na 90 Kč dospělí a 60 korun dítě, v sousední Lomnici je to 50 a 10 korun děcko.

LUŽANY, TO JE BOMBA

Zatímco koupaliště se teprve „rozdýchávají“, kempy ožily s prvními teplými dny. U lužanského rybníku nás vítá správce obecního kempu Jaroslav Rosůlek.

„Karavany byly obsazeny především o tomto víkendu, jinak otevřeno máme od prvního dubna,“ hlásí a provází nás upraveným areálem, který nabízí celoroční ubytování v karavanech, sezonní ve stanech i chatičkách.

„Lidé se sem stěhují z paneláků, a to z Liberecka, Mladé Boleslavi, Jablonce i Prahy,“ říká k stálým obyvatelům. Za pobyt karavanisté uhradí 9 tisíc korun, energie platí zvlášť.

„Jsme z Čelákovic a Lužany jsme objevili náhodně. Bomba, je to tu úžasné. Líbí se nám rybník, sociální zařízení, vodu máme u karavanu. Správce je úžasný a jsou tu i ryby,“ pochvalují si Miloslava Hájková a Jaroslav Mužík. U rybářských prutů jsme narazili na Pražáky, kteří kempují už třicet let, tři roky mají náhradní domov v Lužanech.

„Je to tu nádherné, moc se nám tu líbí, Český ráj je krásný,“ říká spokojená Marie Valterová, kterou moře neláká. Zcela prý propadla lužanským hvozdům.

„Je tu opravdu klid,“ konstatuje Jaroslav Rosůlek, který by ale přivítal iniciativu vlastníka areálu co se týče modernizace chatiček i ostatního zázemí. Tím by se podle něho ještě zvýšil zájem o Lužany.

Koupaliště Jičín – otevřeno
Koupaliště Milovice – III. dekáda června
Koupaliště Pecka – druhá polovina června
Koupaliště Turnov – od 1. června
Koupaliště Lodín – od 2. června
Koupaliště Dachova u Hořic – od 1. června
Lomnice n/P. – od druhé poloviny června