Zůstatek z loňského rozpočtu, více než 23 milionů korun, město vloží do investičních akcí, na zlepšení služeb a nákup pozemků. „Přebytku se podařilo dosáhnout navzdory výraznému propadu příjmů, které zapříčinila epidemie covid-19,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Nejvyšší částka, 11 milionů, putuje na renovaci sportovní haly, kde jsou náklady odhadovány na více než 13 milionů. Už vloni zde radnice investovala 1,5 milionu do vzduchotechniky, letos chce halu zateplit, provést rekonstrukci elektroinstalace a výměnu osvětlení. V další etapě hodlá vybudovat bezbariérový přístup, opravit schodiště a vodoměrnou šachtu, což představuje dalších sedm milionů pro rok 2022. Letošní investici má podpořit pětimilionová dotace.

Mráz - Ilustrační foto
Mráz trhal vodovodní řady

Necelé dva miliony směřují na úpravu komunikace v průmyslové zóně. „Jde o rozšíření stávající silnice na základě požadavků investorů,“ vysvětluje místostarosta Petr Hamáček.

Oprava střechy, výkup pozemků i vybavení Technických služeb

Městu se podařilo během minulých čtyř let prodat pozemky v průmyslové zóně pěti zájemcům, které by měli nabídnout místním pracovní příležitosti. Jde například o firmy Garland, JSP (měření a regulace), firmy na laserové řezání kovů a další pro výrobu kanalizačních robotů.

Pokračovat bude druhá etapa opravy střechy městského úřadu na Žižkově náměstí, kam mělo původně směřovat 5,4 milionu z rozpočtu města, z porcování „medvěda“ přibudou další čtyři.

Důležitou částkou jsou tři miliony, určené na výkup pozemků od římskokatolické farnosti. Jde o parcely před mateřskou školou Máj a další mezi podnikem SanSwiss a Cidlinou, pro město nezbytné. Přes pozemky totiž vedou komunikace, spojující Nové Město s Popovickou ulicí. Pozemky budou stát celkem 12 milionů, splatnost částky je rozdělena na tři roky.

Na návštěvě v Lužanech na Jičínsku
I když je kino ztrátové, místní ho chtějí zachovat

Zbytek sumy bude použit na vybavení Technických služeb města Jičína a na doplacení projektové dokumentace multifunkční haly. „Jde o zastřešení dvou tenisových kurtů, sousedících s házenkářským hřištěm,“ popisuje projekt Petr Hamáček. Hala by měla stát přibližně 18 milionů, radnice chce na její stavbu získat dotaci.

„Dokud nemáme stavební povolení, nemá vůbec cenu mluvit o realizaci,“ reaguje Hamáček na otázku k zahájení stavby.