Dnes houbové pomazánky


Houbová pomazánka s česnekem
40 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 400 g čerstvých hub, sůl, pepř, 3 vejce, na ozdobu strouhaný tvrdý sýr nebo pažitka či petrželka.
Na rostlinném tuku zpěníme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme a podusíme doměkka, zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání necháme ztuhnout.
Odstavíme z plotny, mažeme na pečivo, toasty, topinky a zdobíme strouhaným sýrem, pažitkou či petrželkou.

Oblíbená houbová pomazánka našich babiček
200 g hub, 200 g cibule, 100 g másla, 2 až 3 střední brambory, mletý kmín, sůl.
Nakrájené houby (směs) udusíme s pokrájenou cibulkou až do vysmahnutí, pak je osolíme, okořeníme jemně mletým kmínem, umeleme na masovém strojku a po vychladnutí utřeme s máslem a nastrouhanými vařenými bramborami. Mažeme na chléb či bílé pečivo.

Pomazánka z hlívy ústřičné
100 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 250 g hlívy ústřičné, sůl, pepř, 1 lžička hořčice, 2 vejce vařená natvrdo, pažitka.
Na polovině tuku zpěníme poloviční dávku cibule, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou, sůl a pepř, dusíme doměkka a směs necháme vychladnout. Druhou polovinu rostlinného tuku, vyšleháme s hořčicí, přidáme vychladlé houby, nastrouhaná vejce, druhou polovinu nakrájené cibule, podle chuti přisolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Mažeme na chléb či bílé pečivo nebo i topinky a sypeme nakrájenou petrželkou.

Houbová pomazánka se šunkou
50 g rostlinného tuku, 400 g čerstvých hub, sůl, pepř, 100 až 150 g šunky, 1 lžíce sekané pažitky, pár kapek citrónové šťávy (5 až 6 kapek), na ozdobu máslo a rajčata.
Na rostlinném tuku podusíme drobně nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou šunku, trošku prohřejeme, přidáme sekanou pažitku, zakapeme troškou citrónové šťávy (5 až 6 kapek) a promícháme.
Pomazánku mažeme na chléb potřený máslem a zdobíme nakrájenými rajčaty.

Příště málo známé houbařsko gurmánské recepty.