VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zpověď jičínského mykologa, trampa Bédi Doležala

Jičínsko – O houbách a houbaření s Bedřichem Doležalem, díl čtvrtý.

3.8.2011
SDÍLEJ:

Vánočních stromků je bezpočet, avšak takový vánoční houbový stromeček z usušených hub stojí za zhlédnutí.Foto: Archiv Bedřicha Doležala

Z houbařského zápisníku jičínského mykologa Bédi Doležala

Další užitečné rady do houbařské kuchyně
1. Někdy na sušených houbách spatříme takový bílý souvislý povlak, připomínající plíseň. Opravdu můžete být bez obav. V tomto případě se jedná o drobounké jemné krystalky cukru. Tyto krystalky se při namočení hub před jejich přípravou rozpustí a zdravotně jsou bez závad.

2. Dobře známe, že houby jsou většinou těžce stravitelné, proto nepoužívejme zbytečně tuk, ale ani vejce ve velkém množství. Jak tedy docílit jejich lepší stravitelnost? Houbové pokrmy musíme dostatečně osolit.

3. V současné přetechnizované době je mnoho lidí ať už se žaludkem nebo ledvinami na tom dost špatně, tedy i ve stavu nemocných. Mnozí z nás mají citlivější žaludek. Pak bych doporučoval ku stravě například mladé žampiony pouze v malém množství. A pokud zdravotní stav člověka je opravdu vážný, je lépe se zříci houbových pokrmů.

4. K předešlému bodu. Žampiony zůstanou šťavnaté, jestliže je osolíme po uvaření nebo udušení. A chceme-li, aby si uchovaly a neztratily svou barvu, pokapeme je lehounce citrónovou šťávou.

5. Houby, které budeme používat na sušení, nikdy nepereme. Taková dobrá rada: po očištění je dobře nakrájíme kráječem na vajíčka, dobré je také použít struhadlo na okurky.

6. Houbových pokrmů je nepřeberné množství, snažme se pokud možno dávat do směsí co nejvíce druhů hub. Jídlo bude mít poté výraznou houbovou chuť a pro gurmány chuť pikantnější.

7. Mnoho houbařů, houbařek se mě tázalo ohledně konzervace hub v soli, a to v jakém množství je správně konzervovat a kolik dáváme soli. Na jeden kilogram nakrájených hub dáváme 15 deka soli, natlačíme do čistých sklenic, a to opravdu hodně pevně, aby v nich nezůstal vzduch, poslední vrstvu nahoře posypeme solí.

8. Je pravdou, že některé houby jsou za syrova jedovaté, a není jich zrovna málo. Zde je nutné před přípravou je podusit. Názory na dodržení času se různí, já doporučuji 15 až 20 minut.

9. K houbových pokrmům jsou výborné vhodné zeleninové saláty, a to proto, neboť dodávají vitamín C, který větším houbám chybí, a pak dělá houby snáze stravitelnými.

10. Bezmála čtvrt století nakládáme houby do sladkokyselých nálevů. V tomto desátém posledním bodu varuji před jednou houbou, a to pýchavkou.
Nikdy ji k nakládaným houbám nepřidávejte, neboť v nálevu zvatovatí a hlavně jejich celková chuť se značně zhorší.

Příště Pověry a mýty o houbách.

3.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 22 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: nižší střední. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČÍŠNÍK/SERVÍRKA, V případě zájmu kontaktujte pana Libora Svatoně na telefonním čísle : 603 975 951 (od 10.00 - 18.00 hod.), případně osobně na adrese pracoviště: Motorest Milovice č.10 ( od 10.00 - 18.00 hod.), Požadavky:, praxe nutná, Pracujeme krátký, dlouhý týden, , Zaměstnanecké výhody:, prémie, podnikové stravování zdarma, 13. plat. Pracoviště: Libor svatoň - restaurace, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Libor Svatoň, +420 603 975 951. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 24 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/-KA - pracoviště Hořice., V případě zájmu volejte na tel.: 777315890 p. Slavík nebo pište na e-mail: reznictviuslaviku@seznam.cz., Požadujeme:, - dlouholetá praxe s vařením (vyučení není podmínkou), vaření s pomocí konvektomatu, - náplň práce: vaření, doprava do ostatních prodejen, výpomoc ve výrobě, - aktivní řidič skupiny B, - zodpovědné a samostatné jednání, Nabízíme:, - slušné jednání, - práci v čistém a příjemném prostředí rodinné firmy, - jednosměnný provoz , - zaměstnanecké slevy na maso a uzeniny , - jistotu měsíčního příjmu. Pracoviště: Jaroslav slavík - řeznictví u slavíků, Palackého náměstí, č.p. 78, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Jaroslav Slavík, +420 777 315 890. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/-KA - HOŘICE. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: PRODAVAČ/-KA - pracoviště Hořice, V případě zájmu kontaktujte pí.Čeřovskou na emailové adrese: prod085@musp.loc nebo telefonním čísle : 603 900 977, Požadujeme: , Praxe v obchodě výhodou, příjemné vystupování, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, potravinářský průkaz, základní znalost na PC, Nabízíme:, Dlouhodobou perspektivu v prosperující společnosti, možnost profesního růstu, vstupní zaškolení, nevyučené v oboru zaučíme, přátelský kolektiv, nástup možný ihned., Náplň práce:, Příprava zboží k prodeji, prodej a nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny, Zaměstnanecké výhody:, Stravenky 70,- Kč, bonusy, Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky.. Pracoviště: Zeman maso - uzeniny, a.s. - hořice, Aloise Jilemnického, č.p. 2138, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Čeřovská, +420 603 900 977. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 24 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři PROVOZNÍ ÚDRŽBÁŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PROVOZNÍ ÚDRŽBÁŘ/-KA, V případě zájmu kontaktujte paní Lucii Burešovou na emailové adrese:prace@uzeninybeta.cz nebo na telefonním čísle: 607 424 444 (od 7.00 hod. do 15.00 hod), případně osobně na adrese pracoviště: Uzeniny Beta, Vidonice 55, Pecka. (od 7.00 hod. do 15.00 hod.), Požadavky:, Šikovná osoba se samostatným úsudkem a myšlením. Jedná se o běžnou údržbu výrobního závodu, bez nutnosti znalostí výrobních strojů a technologií. Výhodou ŘP skup. B., Zaměstnanecké výhody:, Zaměstnanecké nákupy, personální strava, pitný režim, moderní pracovní prostředí, příjemný kolektiv.. Pracoviště: Provozovna uzeniny beta - výrobní závod, 507 82 Pecka. Informace: Lucie Burešová, +420 607 424 444.

Tomáš Lapáček přišel na svět 15. října s porodní mírou 48 cm a váhou 3,25 kg. Šťastní rodiče Veronika Stránská a Libor Lapáček si malého Tomáška odvezli domů do Libáně, kde se na brášku těšil dvou a půl roční Libor.
6

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Jsi lepší než Ronaldo? Porovnej se s hvězdami.

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Jičín si chce v poháru spravit chuť

Jičín - Třetí kolo poháru čeká na házenkáře extraligového Jičína už v sobotu. Od 18 hodin se představí na palubovce druholigových Úval.

Divadelní Erbenův Miletín o víkendu pokračuje

Miletín - Tradiční podzimní přehlídka venkovských divadelních souborů v sobotu od 19.30 v nabídne výpravnou operetu Aleluja, svatá Nituš! v podání DS Jirásek Nový Bydžov.

Paka i nadále nese zástavu Sportovců

Nová Paka - Jednoznačným vítězstvím Sportovců pro Novou Paku skončily komunální volby a starosta Josef Cogan už připravuje programová prohlášení. Sportovci chtějí tak jako v minulých letech spolupracovat s ODS (tři křesla) a Volbou pro město (čtyři křesla).

Zdravotnické posily do nemocnic přijely z Ukrajiny

Jičín - Zdravotnickému holdingu chybí v krajských nemocnicích šedesát zdravotníků. Nahradit chybějící český personál mají sestry z Ukrajiny.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT