VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zpověď jičínského mykologa, trampa Bédi Doležala

Jičínsko – O houbách a houbaření s Bedřichem Doležalem, díl čtvrtý.

3.8.2011
SDÍLEJ:

Vánočních stromků je bezpočet, avšak takový vánoční houbový stromeček z usušených hub stojí za zhlédnutí.Foto: Archiv Bedřicha Doležala

Z houbařského zápisníku jičínského mykologa Bédi Doležala

Další užitečné rady do houbařské kuchyně
1. Někdy na sušených houbách spatříme takový bílý souvislý povlak, připomínající plíseň. Opravdu můžete být bez obav. V tomto případě se jedná o drobounké jemné krystalky cukru. Tyto krystalky se při namočení hub před jejich přípravou rozpustí a zdravotně jsou bez závad.

2. Dobře známe, že houby jsou většinou těžce stravitelné, proto nepoužívejme zbytečně tuk, ale ani vejce ve velkém množství. Jak tedy docílit jejich lepší stravitelnost? Houbové pokrmy musíme dostatečně osolit.

3. V současné přetechnizované době je mnoho lidí ať už se žaludkem nebo ledvinami na tom dost špatně, tedy i ve stavu nemocných. Mnozí z nás mají citlivější žaludek. Pak bych doporučoval ku stravě například mladé žampiony pouze v malém množství. A pokud zdravotní stav člověka je opravdu vážný, je lépe se zříci houbových pokrmů.

4. K předešlému bodu. Žampiony zůstanou šťavnaté, jestliže je osolíme po uvaření nebo udušení. A chceme-li, aby si uchovaly a neztratily svou barvu, pokapeme je lehounce citrónovou šťávou.

5. Houby, které budeme používat na sušení, nikdy nepereme. Taková dobrá rada: po očištění je dobře nakrájíme kráječem na vajíčka, dobré je také použít struhadlo na okurky.

6. Houbových pokrmů je nepřeberné množství, snažme se pokud možno dávat do směsí co nejvíce druhů hub. Jídlo bude mít poté výraznou houbovou chuť a pro gurmány chuť pikantnější.

7. Mnoho houbařů, houbařek se mě tázalo ohledně konzervace hub v soli, a to v jakém množství je správně konzervovat a kolik dáváme soli. Na jeden kilogram nakrájených hub dáváme 15 deka soli, natlačíme do čistých sklenic, a to opravdu hodně pevně, aby v nich nezůstal vzduch, poslední vrstvu nahoře posypeme solí.

8. Je pravdou, že některé houby jsou za syrova jedovaté, a není jich zrovna málo. Zde je nutné před přípravou je podusit. Názory na dodržení času se různí, já doporučuji 15 až 20 minut.

9. K houbových pokrmům jsou výborné vhodné zeleninové saláty, a to proto, neboť dodávají vitamín C, který větším houbám chybí, a pak dělá houby snáze stravitelnými.

10. Bezmála čtvrt století nakládáme houby do sladkokyselých nálevů. V tomto desátém posledním bodu varuji před jednou houbou, a to pýchavkou.
Nikdy ji k nakládaným houbám nepřidávejte, neboť v nálevu zvatovatí a hlavně jejich celková chuť se značně zhorší.

Příště Pověry a mýty o houbách.

3.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Extraligoví házenkáři Zubří (v červeném) v sobotu v rámci 12. kola v rožnovském azylu porazili Jičín 28:22.

V cestě stojí nováček. „Musíme si to správně srovnat v hlavě," říká Bareš

Z vyhlašování cen Jivínského Štefana.

Jívínský Štefan za kulturní počin roku. Už jste podali nominaci?

Extraliga pokračuje. Jičín jde na Vítkovice už bez Čiháčka

Jičín - Po pauze se znovu roztočí mistrovská kola florbalové extraligy žen. V pátek je na programu třinácté dějství.

Z Hořic do Chodovic dojedete po nové asfaltové cyklostezce

Hořice - Nová cyklostezka, ze které se můžou těšit cyklisté i in-line bruslaři, spojuje Hořice-Hrachovec s Chodovicemi. Najdete zde informační cedule, stojany na kola a lavičky pro odpočinek.

Hlasujte O nejkrásnější gól roku!

Královéhradecko - Královéhradecký krajský fotbalový svaz ve spolupráci s Deníkem vyhlásil soutěž O nejkrásnější gól roku 2017. O prvenství se uchází šestice hráčů. 

Plán sklidil aplaus. Získá také finance?

Hořice - Velkorysý záměr využití hořického zámku představil místním zastupitelům a veřejnosti místostarosta a architekt Martin Pour.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT