VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zpověď jičínského mykologa, trampa Bédi Doležala

Jičínsko – O houbách a houbaření s Bedřichem Doležalem, díl čtvrtý.

3.8.2011
SDÍLEJ:

Vánočních stromků je bezpočet, avšak takový vánoční houbový stromeček z usušených hub stojí za zhlédnutí.Foto: Archiv Bedřicha Doležala

Z houbařského zápisníku jičínského mykologa Bédi Doležala

Další užitečné rady do houbařské kuchyně
1. Někdy na sušených houbách spatříme takový bílý souvislý povlak, připomínající plíseň. Opravdu můžete být bez obav. V tomto případě se jedná o drobounké jemné krystalky cukru. Tyto krystalky se při namočení hub před jejich přípravou rozpustí a zdravotně jsou bez závad.

2. Dobře známe, že houby jsou většinou těžce stravitelné, proto nepoužívejme zbytečně tuk, ale ani vejce ve velkém množství. Jak tedy docílit jejich lepší stravitelnost? Houbové pokrmy musíme dostatečně osolit.

3. V současné přetechnizované době je mnoho lidí ať už se žaludkem nebo ledvinami na tom dost špatně, tedy i ve stavu nemocných. Mnozí z nás mají citlivější žaludek. Pak bych doporučoval ku stravě například mladé žampiony pouze v malém množství. A pokud zdravotní stav člověka je opravdu vážný, je lépe se zříci houbových pokrmů.

4. K předešlému bodu. Žampiony zůstanou šťavnaté, jestliže je osolíme po uvaření nebo udušení. A chceme-li, aby si uchovaly a neztratily svou barvu, pokapeme je lehounce citrónovou šťávou.

5. Houby, které budeme používat na sušení, nikdy nepereme. Taková dobrá rada: po očištění je dobře nakrájíme kráječem na vajíčka, dobré je také použít struhadlo na okurky.

6. Houbových pokrmů je nepřeberné množství, snažme se pokud možno dávat do směsí co nejvíce druhů hub. Jídlo bude mít poté výraznou houbovou chuť a pro gurmány chuť pikantnější.

7. Mnoho houbařů, houbařek se mě tázalo ohledně konzervace hub v soli, a to v jakém množství je správně konzervovat a kolik dáváme soli. Na jeden kilogram nakrájených hub dáváme 15 deka soli, natlačíme do čistých sklenic, a to opravdu hodně pevně, aby v nich nezůstal vzduch, poslední vrstvu nahoře posypeme solí.

8. Je pravdou, že některé houby jsou za syrova jedovaté, a není jich zrovna málo. Zde je nutné před přípravou je podusit. Názory na dodržení času se různí, já doporučuji 15 až 20 minut.

9. K houbových pokrmům jsou výborné vhodné zeleninové saláty, a to proto, neboť dodávají vitamín C, který větším houbám chybí, a pak dělá houby snáze stravitelnými.

10. Bezmála čtvrt století nakládáme houby do sladkokyselých nálevů. V tomto desátém posledním bodu varuji před jednou houbou, a to pýchavkou.
Nikdy ji k nakládaným houbám nepřidávejte, neboť v nálevu zvatovatí a hlavně jejich celková chuť se značně zhorší.

Příště Pověry a mýty o houbách.

3.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 18 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) KONTROLOR/-KA KVALITY VÝROBY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Čtyřsměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KONTROLOR/-KA KVALITY VÝROBY, Požadujeme: základní znalost práce na PC, dovednost měřit posuvným měřidlem i jinými měřidly obvykle používanými ve strojírenském průmyslu, spolehlivost, pečlivost, vysoce zodpovědný přístup k práci, samostatnost v práci i v rozhodování. , - zkušební doba: 3 měsíce (na různých pracovištích provozu), - prémie: po zaučení, - v případě oboustranné spokojenosti možnost prodloužení pracovního poměru , - praxe vítána, , V případě zájmu zašlete svůj profesní životopis panu Ladislavu Víchovi na e-mailovou adresu info@lph-kbelnice.cz. Bližší informace Vám budou sděleny na telefonním čísle 493 520 635 - kontaktní osobou je pan Ladislav Vích. Osobní setkání ve společnosti LPH Kbelnice s.r.o. proběhne po vzájemné telefonické nebo e-mailové dohodě.. Pracoviště: Lph kbelnice s.r.o., 506 01 Jičín 1. Informace: Ladislav Vích, +420 493 520 635.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč

Pomocní skladníci Skladník - prac. Hořice v Podkrkonoší. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Průmyslová č.p. 1128, Hořice v Podkrkonoší., Přijmeme skladníka na HPP do výrobní haly jízdních kol v Hořicích, nástup možný ihned. , Požadujeme: manuální zručnost, spolehlivost, trestní bezúhonnost, výhoda řidičský průkaz skupiny B.. Pracoviště: O l p r a n spol. s r. o. - prac., Průmyslová, č.p. 1128, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Ivana Ševčíková, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Logistik 20 000 Kč

Specialisté v oblasti logistiky LOGISTIK/-ČKA SPEDICE. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 59000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: LOGISTIK/ČKA SPEDICE - pracoviště Jičín., -PP na dobu neurčitou, , Požadujeme: chuť pracovat, energičnost, loajálnost, komunikační dovednosti, 1 rok praxe v oboru výhodou, jazykové znalosti v podobě AJ, NJ výhodou. , , Nabízíme: nadstandartní platové ohodnocení, práce ve velmi pěkném prostředí a dobrém kolektivu, možnost manažerského růstu. , , Benefity: příspěvek na stravování, 13. plat, 14. plat, firemní akce, wellness, věrnostní prémie, jazykové kurzy, dovolená navíc, permanentka na volnočasové aktivity. Prémie za docházku. Stravenk. Sportovní příspěvky. Penzijní a životní spoření. Firemní akce a večírky. Slevové karty, finančně oceníme Vaše jubileum ve firmě. Výuka jazyků a mnoho dalšího., , Zaměstnance s praxí umíme ohodnotit a ocenit zkušennost!, Nováčky zaučíme., , , personalniodd@feetransport.cz. Pracoviště: Fee transport s.r.o.- pracoviště jičín, Křižíkova, č.p. 1099, 506 01 Jičín 1. Informace: Roman Botka, +420 602 177 278;232 000 260.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 13 000 Kč

Prodavači v prodejnách PRODAVAĆ/KA. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODAVAĆ/KA - pracoviště Hořice, Požadavky: dobré komunikační schopnosti, příjemné vystupování, samostatný a aktivní přístup k řešení úkolů, časová flexibilita, Náplň práce - doplňování a prodej zboží, úklid, Plat: 13000 - 18000,- Kč a výše dle dosahované tržby, Zaměstnanecké výhody: příspěvek na stravování 2100,-Kč měsíčně, prémie za bezproblémový chod prodejny při kontrolách státními kontrolními orgány, , V případě zájmu kontaktujte pana Miroslava Chudobu na emailové adrese jednota@jednotanp.com, tel. čísle 603 259 225.. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo nová paka --- provozovna hořice, Husova, č.p. 880, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Miroslav Chudoba, +420 603 259 225.


Francouzi se radují z vítězství na MS.
8

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Muzejní den v Železnici.
23

OBRAZEM: Muzejní den v Železnici

Rozmanité chutě Českého ráje

Jičín - Na Arkádovém nádvoří Jičínského zámku byly po celé páteční odpoledne připraveny ochutnávky regionálních produktů, mezi kterými nechyběly hořické trubičky ani lomnické suchary.

Osobnosti regionů: Vodákům povolte dvě piva, cyklistům jedno a lyžařům žádné

Česká republika/ Východní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Ať si vodáci klidně sjíždějí řeky s mírnou hladinkou alkoholu, shodují se tři čtvrtiny osobností českých, moravských a slezských krajů, které oslovily regionální redakce Deníku.

Přátelské posezení nejen pro sousedy se koná v Heřmanicích

Nová Paka - Osadní výbor Heřmanice na odpoledne a večer 14. července připravil další z oblíbených setkání, na kterém se pobaví celá rodina.

Umělci s motorovou pilou se vám předvedou o víkendu v Libunci

Libuň - Po celý víkend se koná již třetí Libunecké dřevosochání. Za atraktivní podívanou můžete vyrazit na farmu Novotných v Libunci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT