VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zpověď jičínského mykologa, trampa Bédi Doležala

Jičínsko – O houbách a houbaření s Bedřichem Doležalem, díl čtvrtý.

3.8.2011
SDÍLEJ:

Vánočních stromků je bezpočet, avšak takový vánoční houbový stromeček z usušených hub stojí za zhlédnutí.Foto: Archiv Bedřicha Doležala

Z houbařského zápisníku jičínského mykologa Bédi Doležala

Další užitečné rady do houbařské kuchyně
1. Někdy na sušených houbách spatříme takový bílý souvislý povlak, připomínající plíseň. Opravdu můžete být bez obav. V tomto případě se jedná o drobounké jemné krystalky cukru. Tyto krystalky se při namočení hub před jejich přípravou rozpustí a zdravotně jsou bez závad.

2. Dobře známe, že houby jsou většinou těžce stravitelné, proto nepoužívejme zbytečně tuk, ale ani vejce ve velkém množství. Jak tedy docílit jejich lepší stravitelnost? Houbové pokrmy musíme dostatečně osolit.

3. V současné přetechnizované době je mnoho lidí ať už se žaludkem nebo ledvinami na tom dost špatně, tedy i ve stavu nemocných. Mnozí z nás mají citlivější žaludek. Pak bych doporučoval ku stravě například mladé žampiony pouze v malém množství. A pokud zdravotní stav člověka je opravdu vážný, je lépe se zříci houbových pokrmů.

4. K předešlému bodu. Žampiony zůstanou šťavnaté, jestliže je osolíme po uvaření nebo udušení. A chceme-li, aby si uchovaly a neztratily svou barvu, pokapeme je lehounce citrónovou šťávou.

5. Houby, které budeme používat na sušení, nikdy nepereme. Taková dobrá rada: po očištění je dobře nakrájíme kráječem na vajíčka, dobré je také použít struhadlo na okurky.

6. Houbových pokrmů je nepřeberné množství, snažme se pokud možno dávat do směsí co nejvíce druhů hub. Jídlo bude mít poté výraznou houbovou chuť a pro gurmány chuť pikantnější.

7. Mnoho houbařů, houbařek se mě tázalo ohledně konzervace hub v soli, a to v jakém množství je správně konzervovat a kolik dáváme soli. Na jeden kilogram nakrájených hub dáváme 15 deka soli, natlačíme do čistých sklenic, a to opravdu hodně pevně, aby v nich nezůstal vzduch, poslední vrstvu nahoře posypeme solí.

8. Je pravdou, že některé houby jsou za syrova jedovaté, a není jich zrovna málo. Zde je nutné před přípravou je podusit. Názory na dodržení času se různí, já doporučuji 15 až 20 minut.

9. K houbových pokrmům jsou výborné vhodné zeleninové saláty, a to proto, neboť dodávají vitamín C, který větším houbám chybí, a pak dělá houby snáze stravitelnými.

10. Bezmála čtvrt století nakládáme houby do sladkokyselých nálevů. V tomto desátém posledním bodu varuji před jednou houbou, a to pýchavkou.
Nikdy ji k nakládaným houbám nepřidávejte, neboť v nálevu zvatovatí a hlavně jejich celková chuť se značně zhorší.

Příště Pověry a mýty o houbách.

3.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Pačtí plavci na krajských přeborech uspěli na výbornou

V Radimi už svítí vánoční strom
17

OBRAZEM: V Radimi už svítí vánoční strom

Dlouhodobě nás trápí koncovka, říká trenér Velich

Lázně Bělohrad - Fotbal: Bělohradský lodivod hodnotí výsledkově nevydařený podzim. 

Slučování škol budí rozhořčení

Lázně Bělohrad - Návrh optimalizace, který výbor pro vzdělávání odhlasoval, se zabývá také sloučením místního odborného učiliště s Gymnáziem, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice. Ředitelem sloučeného subjektu se stane ředitel bělohradského učiliště Pavel Petr. Jeho funkční období v červenci příštího roku končí, a tak bude vypsáno nové výběrové řízení.

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Právě jsme se narodili - listopad 2017

Jičín - Dnes vás seznámíme s dalšími miminky narozenými v jičínské porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT