Cílem akce Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o tuto činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají. Jedna z cen putovala také do jičínského regionu.

Ocenění, které bývá také nazýváno „cenou pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci", je určeno všem, kdo se bezplatně věnují potřebným v neziskové organizaci, nebo zcela nezištně pomáhají své obci či při záchraně kulturního a přírodní bohatství.

Všichni nominovaní byli odměněni drobnými dárky jako poděkování za jejich činnost. Za Jičín získala hlavní cenu v kategorii „Student/ka" Pavlína Hlaváčová, nominovaná Občanským poradenským střediskem za dobrovolnickou činnost ve Stacionáři Kamarád.

Jak jednou prohlásil Koffi Annan, dobrovolníci jsou odvážní lidé a jsou ochotni se za něco postavit, ochotni zasvětit své ruce, svou mysl a především svá srdce službě ostatním a odměnou za to jim je vědomí, že jejich činnost má skutečný význam.

„Věříme, že i cena Křesadlo je jim alespoň symbolickým poděkováním za to, že přinášejí lidem naději a dodávají jim sílu, a také doufáme, že jejich odhodlání bude pro nás ostatní inspirací," přiznala Zuzana Hloušková z pořadatelské organizace.

Portrét
Pavlína Hlaváčová (20 let) jako jedna z prvních dobrovolníků na okrese Jičín začala v říjnu 2011 vykonávat dobrovolnickou činnost, k datu 30. 4. 2012 odvedla 235 hodin ve Stacionáři Kamarád. Je to člověk, který má pozitivní partnerský přístup k životu. To se odráží v rovnocenné přátelské komunikaci s klienty, pro které je kladným vzorem a opravdovým kamarádem. Ti ji vyhledávají, očekávají její návštěvu. Pro svou výřečnost, veselou a srdečnou povahu je u Kamarádů velmi oblíbena. Chodí s nimi na vycházky, do knihovny, pomáhá jim s kreativní činností, aktivně přináší další nové nápady.

Jak sama uvádí: „Mám radost, když se jim něco povede a mohou být na sebe právem pyšní." A vše provádí dobrovolnice z vlastního zájmu, bez nároku na odměnu, nezištně a s přesvědčením, že tato činnost má smysl.

Pavlína Hlaváčová ukončila maturitou SOŠS v Náchodě, nyní dálkově studuje v Brně obor Sociální práce. Pro nedostatek pracovních příležitostí získává dobrovolnickou činností praxi, zkušenosti ve Stacionáři Kamarád.

Ve stacionáři je personálem ceněna pro spolehlivost, bezprostřední přátelský přístup ke klientům, plný humoru a laskavých slov. Stala se nedílnou součástí kolektivu. Klienti se na její návštěvy těší. Je pro ně opravdovým kamarádem.