VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z houbařského zápisníku mykologa Bédi Doležala /3/

Jičínsko – Co znáte a nevíte ještě o houbách.

27.7.2011
SDÍLEJ:

Kamarád Mirek odřezává choroše.Foto: Bedřich Doležal

Gurmánské houbařské recepty, praktické rady do kuchyně. Nejenom houbařské snímky, ale přírody vůbec. Nakonec … nějaká legrační houbařská historka či aforismus. To vše si budete moci přečíst na pokračování v houbařských zápiscích zmíněného houbaře Bédi Doležala.

Vážení milí houbaři, houbařky, milovníci přírody. Všem vám je jistě známé staré české heslo Co Čech – to muzikant. Já bych k tomuto rčení dodal: A co Čech – to houbař. Nebojím se říci, že zejména pro cizince je podivné, to co pro Čechy normální, houbaření je pro nás takovým nepsaným národním sportem. Věřím, že se mi ve vás alespoň trochu podaří vzbudit zájem mým podíváním poučným i veselým o těch našich houbařských krasavcích, především také o naší nádherné přírodě. Přeji vám ať u šálku kávy, čaje nebo jiného moku, se po přečtení každého houbařského zápisníku ve vašich srdcích a duších rozhostí pohoda, pokud se mi to povede, pak budu šťasten. Nuže začínáme.

Jsou tomu bezmála čtyři roky, kdy v jičínském zámeckém parku na mohutné lípě rostly do nezměrné velikosti plodnice choroše šupinatého. Tenkrát jsem vyhledal svého kamaráda Mirka a zeptal se jej, zdali nevlastní štafle, které nutně potřebuji ke sběru hub. Copak, štafle mám, ale na houby? Kroutil nevěřícně hlavou. Já na to, nech se překvapit, hlavně dones štafle a nezapomeň na ostrý nůž. Stalo se! Netrvalo dlouho, asi tak po čtvrthodinové chůzi se před námi rýsoval zámecký park. Mirek byl už netrpělivý.

„Kde máš ty houby?“ – „Dočkej času jako husa klasu,“ říkám a dodávám: „Hlavně až tam budeme, zaklesni řádně štafle ke stromu, ať nespadneš.“ V cíli naší cesty zůstal stát Mirek jak opařený a vydechl: “To jsou pořádný kusy!“ Bleskově opřel štafle pevně o strom, vylezl po schůdcích a poté nahoře ořezával choroše. Bylo to vskutku řečeno čísly dvanáct ohromných plodů této houby. Náš obdiv k těmto houbařským velikánům netrval dlouho, byl záhy přerušen asi tak desetiletým chlapcem. Paní učitelka naproti ze školy jej poslala k nám, zdali by si jeden kus choroše mohl odnést jako dar pro školu. Přání bylo vyhověno a chlapec s hrdostí odnášel v náručí jednoho z obrovských šupináčů. Nyní se, vážený čtenáři, určitě tážeš: Co ale s nimi?

Jednoduchá odpověď. Usušit, umlít na prášek mlýnkem, ať ručním nebo elektrickým. Prášek je vhodný zejména do gulášů. Na čtyři porce jedna polévková lžíce. Z toho na závěr nám plyne také ponaučení. Na houby ti někdy nestačí proutěný košík, musíš mít proto štafle a nebo žebřík.
Bedřich Doležal

27.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Markvartice - kostel sv. Jiljí

Mezi kulturní památky patří i hodinový stroj z Markvartic

Dobové fotky ukazují, jak se žilo ve městech a obcích regionu za Československa. Unikátní seriál ve vašem Deníku najdete každý pátek.

Jak jsme žili v Československu

Aleš Babák: S nasazením spokojenost, trápí nás ale docházka

Jičín - Házená: Asistent trenéra Jičína se s týmem připravuje na jarní odvety extraligy.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

Soud smetl Miletu ze stolu. Hořice budou dál zavaleny hradeckými kauzami

Hořice - Po čtyřiceti letech opět na začátku, jen o 25 kilometrů dál. I tak by se dalo vyložit rozhodnutí hradeckého krajského soudu z konce minulého roku, v němž zamítl dvě žaloby firmy FI Development proti změně územního rozhodnutí na novou křižovatku Mileta. A to v rámci námitky na takzvanou systémovou podjatost.

Malík překvapen. Tolik srdcařů

Jičín - Od svého prosincového zvolení novým předsedou Fotbalové asociace ČR se MARTIN MALÍK, coby nástupce Miroslava Pelty, ještě nezastavil.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>