Od 18. září 2009 do 31. července 2012 byla tato aktivita součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji. Projekt byl financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Od srpna letošního roku bude služba financována z prostředků ministerstva prací a sociálních věcí, města Jičína, uživatelů služeb a OS ČČK Jičín. Oblastní spolek Českého červeného kříže Jičín zahájil provoz poskytování sociálních služeb v zařízení sociální péče Dům na půl cesty Jičín před sedmi lety.

Dům na půl cesty Jičín poskytuje pobytovou službu uživatelům do 26 let věku, kteří po dosažení zletilosti opouští školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, popřípadě pro uživatele z jiných zařízení pro péči o děti a mládež, a pro osoby, které jsou propouštěny z výkonu trestu odnětí svobody nebo ochranné léčby. Žít běžným způsobem zajišťuje komplex služeb, který umožní lidem v nepříznivé sociální situaci využívat místní instituce, které poskytují služby veřejnosti, přirozené vztahové sítě a možnosti zůstat součástí přirozeného místního společenství.

Cílem je získání sebedůvěry a zapojení uživatele do běžného života, umění samostatného zabezpečování vlastních životních potřeb s využitím místních institucí, umění být součástí místního společenství a dále už ekonomická nezávislost na státních dávkách. Splněním tohoto hlavního cíle je uživatelovo osamostatnění a schopnost začlenění se do společnosti.

Pracovníci oblastního spolku této skupině obyvatel zajistí ubytování, poskytnou stravu, zprostředkují jim kontakt se společenským prostředím, aktivně a mnohé další. ⋌Eva Jahelková