Ucpávky v uších, zavřená okna, klepající se skleničky ve vitrínách a opuštěné zahrádky. Takový je už několik let kolorit v jičínské Poděbradově ulici, která sousedí s rušným obchvatem města.

Díky neustále proudícím autům a absenci protihlukové stěny tu byl klid a ticho jen zbožným snem a přáním.  Místní obyvatel dokonce vedla situace až k sepsání petice za její zřízení.

Teď se už zdá, že se přání a petiční podpisy zhmotní v reálné protihlukové řešení. Náš deník o tom informoval jičínský zastupitel a krajský radní Josef Dvořák.

Za tři minuty dvanáct

„Tato otázka se řešila několik let a dlouho se zdálo, že se obyvatelé kýženého klidu nedočkají. Proběhla již řada měření hluku, ale vše bez dalších opatření," uvedl Josef Dvořák s tím, že dřívější měření sice prokázala vysokou hladinu hluku, ale ne takovou, která by správci komunikace ukládala výstavbu protihlukových opatření.

Vše se však změnilo poslední červnový týden, kdy proběhlo poslední srovnávání hladin hluku. A to po intervenci na ŘSD. „Nutno podotknout, že se tak stalo ne za pět, ale už za tři minuty dvanáct. Kdyby totiž neproběhlo měření v červnu, muselo by se čekat až na konec prázdnin. Při neustálém posouvání termínů by se tak mohlo stát, že se lidé pořádně nevyspí možná ještě několik let," uvedl radní s tím, že poslední hodnoty byly hraniční, ale přesto posloužily dobré věci, tedy  k dohodě s ŘSD o vybudování protihlukové stěny. „Několikrát jsem se sešel s vedením ŘSD a vyjednal nové a důkladnější měření. To proběhlo a již z prvních výsledků je patrné, že hluk jen o vlas normy převyšuje. A jelikož se prokázalo těsné překročení limitů, dojde k výstavbě protihlukové stěny," uvedl Josef Dvořák.

Podle jeho slov bude nyní následovat vypracování 
studie a projektové dokumentace.

Stěna se kolem silnice povine v délce 800 metrů. Ještě však není jasné, z jakého materiálu bude. To nyní řeší dopravní inženýři. Náklady, které jsou zatím hrubě odhadovány na tři miliony korun, uhradí Ředitelství silnic a dálnic.

„Doufám, že vedení města vyjde investorovi vstříc při zajišťování potřebných pozemků a zasadí se o co nejrychlejší realizaci stavby, která zlepší životní podmínky mnoha našim občanům," doplnil Josef Dvořák a dodal, že pokud půjde vše podle plánů, mohla by stěna oddělovat hlučnou silnici od pokojné ulice již na podzim letošního roku.

Dvě mouchy jednou ranou

Podle radního by studie hluku měla posunout dopředu i další stavbu. Opravu   úseku ulic Ruská a Poděbradova, kterou „brzdilo" rozhodnutí Krajské hygienické stanice. Ta totiž nechtěla tuto stavbu posvětit, pokud u projektové dokumentace nebude „kulaté razítko" pod měřením hluku.