Zastupitelé během zářijového zasedání odsouhlasili proměnu jezuitské koleje ve Valdštejnův vědeckotechnický park. Miloš Starý (za ODS) tehdy varoval, že největším rizikem celého projektu bude názorová přelétavost zastupitelstva. A teď se ukáže, zda je to pravda. Odpůrcům se totiž naskytne nová možnost, jak přestavbu smést ze stolu.

Czechinvest totiž městské radě poslal vyjádření, že projektovou dokumentaci, kterou by vypracovala firma HŠH Architekti, nelze zaplatit z dotace na přestavbu. Jičín tedy bude muset sáhnout do své kapsy. A bude to pěkně hluboko, protože firma si řekla o 4 miliony korun.

Padne, nepadne?

Pokud zastupitelé toto opatření odmítnou, je celý plán prakticky mrtvý.

Místostarosta Petr Hamáček šanci na přežití projektu odhaduje tak padesát na padesát. „Očekávám bouřlivou diskusi na zastupitelstvu, ostatně jako vždy, když se projednává jezuitská kolej. Ale co se týče výsledku, ten se neodvažuji hádat. A ani nechci," konstatoval.

Kontroverze však nespočívá pouze ve finančních nákladech. Rada v podstatě plánuje obejít zákon o veřejných zakázkách. Přesněji řečeno, chce vypsat tendr způsobem jednacího řízení bez uveřejnění. Přeloženo do laické řeči: Kvůli úspoře času a zachování harmonogramu město hodlá zařídit, aby projekt zůstal v rukách firmy HŠH Architekti, která už dříve vyhrála výběrové řízení na předešlé zadání a vypracovala plán přestavby.

„Pokud bychom nešli touto cestou, museli bychom se vypořádat s autorskými právy na projektovou dokumentaci. Ty drží společnost HŠH Architekti. Dali jsme tedy obě možnosti na misky vah a zvolili tuto. Teď půjdeme před zastupitelstvo," řekl Petr Hamáček. I když rekonstrukce ještě nezačala, celý projekt již spolkl 1,25 milionu korun.