Ze starostky obce  Martiny Sálové Vlkové čiší energie a pohoda. Úsměv ji nemizí ani ve chvíli, kdy řeší otázky, týkající se chodu obce. Post zastává dva roky a  je to její první volební období.

Co je pro vás jako pro starostku  nejnáročnější?
Neustálé vyplňování různých žádostí o dotace. Shánění peněz je náročné.

Naopak, co vás na tomto postu  motivuje, baví?
Mě nejvíce baví, když mohu udělat něco pro lidi. Z toho mám asi největší radost.

Starostujete dva roky, předpokládám, že vás zde lidé dobře znají a že jste zdejší rodačka?
Nejsem, pocházím z Prahy, ale bydlím zde dvacet jedna let. Přiznávám, že jsem měla mnoho možností vrátit se, ale mně se zde líbí. Už odsud nechci. Lidí, co zde žijí, si vážím. Je mi ctí být jejich starostkou.

Na co byste nalákala nové obyvatele, proč by  měli bydlet právě v Bystřici?
Za prvé zde všichni žijeme jako jedna velká rodina, skoro každý se zapojuje do dění. Za druhé má obec dobrou polohu, nedaleko je Jičín i Mladá Boleslav, práci lze sehnat také v Libáni. Za třetí máme zaveden plyn, vodovod, asfaltovou cestu ke všem domům, která se i v zimě udržuje, všude jsou chodníky. Koná se tu spousta kulturních akcí, máme v provozu pohostinství, obchod, kadeřnictví, mateřskou školu. V pořádku je kostel, obyvatelé mají zajištěno dobré autobusové spojení, pro sportovní aktivity máme vybudováno víceúčelové hřiště. Navíc zde hospodaří  prosperující zemědělský podnik AGRO Bystřice a.s., s kterým máme dobrou spolupráci a firma zaměstnává  velkou část obyvatel.

Vybavenost je opravdu na úrovni.  V čem jste vylepšili obec za poslední dva roky?
Žádali jsme o dotaci na demolici bývalé odchovny  prasat, která stála přes půl milionu korun a na opravu vodoteče. Obě akce jsme zrealizovali.  Poté jsme  za čtyři sta tisíc korun  vybudovali část nové kanalizace. Letos se nám jako zpracovatelům žádosti povedlo získat pro Římskokatolickou farnost dotaci na opravu omítek a výmalbu našeho kostela. To jsme chtěli stihnout do sjezdu rodáků, ale našly se zde vzácné malby, takže se práce pozdržely. Devadesát procent nákladů  uhradí  dotace, zbytek z obecního rozpočtu. Díky ocenění v soutěži Vesnice roku, kam jsme se poprvé přihlásili, jsme získali prostředky ve výši  šest set tisíc korun.  Použijeme je na vybudování  kanalizace u budoucích jedenácti stavebních parcel. A kompletně jsme obnovili novou zeleň v celé obci.

Zmínila jste cenu v soutěži Vesnice roku, kde jste získali  Bílou stuhu za činnost mládež. O jaké aktivity šlo konkrétně?
Hodnotí se globálně, takže si myslím, že celkově za práci s mládeží. Ta nás reprezentuje v soutěžích a sportovních kláních, jednu dobu zde hrála ochotnické divadlo i s malými dětmi, spolupodílí se na různých kulturních akcích. Dalším bodem zřejmě byla výborná spolupráce se Základní školou Bodláka a Pampelišky a rovněž činnost zdejší mateřské školy, kterou výborně reprezentují paní ředitelka s paní  učitelkou.

Co plánujete do budoucna?
Plánů je mnoho, ale nejprve musíme zasíťovat již zmíněných jedenáct stavebních parcel. Dále bychom chtěli vyměnit okna v mateřské škole, zrekonstruovat školní kuchyň a předělat vytápění.

Ve vesnici žije i hodně chalupářů. Jak s nimi vycházíte?
Myslím si, že tu nikdo s nikým žádný konflikt nemá, zatím se nám vždy podařilo všechny problémy vyřešit. Lidé jsou ochotní a vstřícní. Jeden z chalupářů se například ptal, jestli může odklidit staré rozpadlé stromy nebo uklidit veřejné prostranství. Taková nabídka potěší.

Co Bystřici schází?
Největším problémem je asi parkoviště, které při větších akcích chybí. Ale i to už máme vymyšleno.

Kolik času vám zabere péče o obec?
Hodně. Jelikož jsem neuvolněná starostka, tak některý den ráno před sedmou hodinou odjíždím z domova do práce, z práce obejdu úřady, zařídím potřebné věci a pak jedu rovnou na obecní úřad a domů se dostanu až kolem půlnoci. Samozřejmě to není pravidlo, ale není den, kdybych něco ohledně chodu vesnice neřešila. Ale s tím jsem do této funkce vstoupila,  a tak se ji snažím vykonávat zodpovědně. Ale samozřejmě mně pomáhá naše výborná místostarostka, zastupitelé a všichni občané, kterým jsem za to vděčná.

Na co se vy v současné době nejvíc těšíte?
Mladší syn se nyní dostal na gymnázium, tak si přeji, aby to tam zvládal. Starší syn a dcera  budou  na jaře maturovat, takže se těším, až to budou mít úspěšně za sebou. Dále se těším, že budu mít víc času  a budu víc pobývat doma, protože tam jsem poslední dobou hodně málo. A nyní se opravdu  těším na Sjezd rodáků a přátel obce Bystřice a Važic, aby vše vyšlo tak, jak si přejeme, počasí bylo pěkné a každý zúčastněný odjížděl s hezkou vzpomínkou.

Šárka Jebavá