Mezi cukráři panovala trošku nervozita. Jejich úkolem bylo vyrobit tři druhy sladkostí – dva sortimenty zákusků a dort, ozdobený podle vlastní volby.

Hodnotí se váha výrobku, vzhled, pracovní postup a celkový dojem. Kateřina Měšťanová právě dolaďovala moka řezy. „Vytáhla jsem si zrovna to, co jsem nechtěla,“ hořekuje Kateřina.

U pracovního stolu se zručně otáčela se zdobicím sáčkem Jana Dostálová, vítězka loňské olympiády IKA v německém Erfurtu. I Jana, která zhotovovala pražské koule a žloutkové věnečky, se potýkala s trémou. Zatím prý nemá jasno, co bude po zkouškách, zda bude dále studovat nebo bude podnikat.

U plechů s makovkami se svižně otáčela Lenka Janoušková, absolventka oboru cukrář, která chce získat i pekařský výuční kredit.

Přenesme se z cukrářských dílen do samotné školy, kde se hned pod střechou sklánějí nad šicími stroji tři budoucí krejčové – Magdaléna Rychterová, Věra Seidlová a Jana Trejbalová. Jejich úkolem je navrhnout, nastříhat a ušít celopodšitý plášť libovolné délky.

Živo je i v suterénu, zde se otáčejí u plotny kuchaři. Marek Flodrman vařil pikantní gulášovou polévku, smažil řízek Ondráš a vše doplnil jemným salátem s dresinkem.

Aleš Klainer míchal voňavou celerovou polévku a kontroloval, jak se v troubě peče pstruh na bylinkovém másle. Kateřina Čechová musela zvládnout přípravu šumavského závitku, uvařit kynuté houskové knedlíky a hovězí polévku s játrovými knedlíčky.

Mistr Miloš Urban jen spokojeně kontroloval své svěřence a nad vším dohlížel Jiří Černý z Hospodářské komory ČR, pověřený odborník z praxe.

Kuchaři - číšníci mají za úkol nejen uvařit menu dle výběru, ale musejí zvládnout i jídlo naservírovat, uchystat slavnostní tabuli a před hosty například flambovat palačinku nebo připravit tatarský biftek.

Praktické zkoušky kuchařů skončí 12. června, následuje týden volna a pak nejobávanější ústní prověření znalostí.

Ne všichni se bohužel k vysněnému výučnímu listu probojují.