Součástí letošní akce byl mimo jiné i Mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství, na kterém se prezentovali právě pačtí učni.

 Jednak jejich tříčlenný tým předvedl své schopnosti v dvoudenní soutěži Pekař junior 2010 v odborných dovednostech, kde měli účastníci za úkol napéct chleba, rohlíky, koláče i vánočky. Dalším kláním byla soutěž o nejatraktivnější výrobek. Zde měla Paka dvě želízka v ohni.

 Cukrářka Pavla Kovářová ze III. ročníku získala prvenství v kategorii pekař s výtvorem Chaloupky pod horama, jenž byl zhotoven z mrtvého těsta. Používá se výhradně k modelaci a je to vlastně žitná mouka spařená cukrovým rozvarem. Snímek chaloupek najdete v připojené fotogalerii.

 I druhé ocenění přišlo z oboru cukrář. Jana Kalenská z třetího ročníku uspěla v kategorii cukrář s exponátem Zahrada – zátiší klidu a harmonie.

Zástupce ředitele Petr Jaroš nám prozradil, že o kulinářské jedinečnosti okamžitě projevilo zájem Muzeum kuriozit Pelhřimov. „Moc nás to potěšilo a do Pelhřimova zapůjčíme čokoládovou zahradu a model zámku Chaumont na Loiře, dílo cukrářky Jany Dostálové, které získalo v německém Erfurtu v roce 2008 zlato. Z úspěchu našich svěřenců máme obrovskou radost, jen potvrzuje, že obor cukrář a pekař jsou u nás na vysoké odborné úrovni.“

Ve fotogalerii jsou rovněž připojeny snímky z výroby modelu zámku Chaumont.