„Cítíme to trochu jako diskriminaci, zkoušky jsme realizovali na základě pokynu zřizovatele, tedy kraje, přitom soukromých škol se nařízení netýká," připomíná Milan Pospíšil, ředitel Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka.

Do packé školy se na zkoušky pro čtyřletý maturitní obor hotelnictví dostavilo 40 zájemců. Převládala děvčata, kluků přišlo deset. Čekal je test z českého jazyka s dvaceti otázkami a během dalších 45 minut museli vyřešit osm matematických zadání. Maximální bodový zisk byl sto bodů.

První pocity
Kamila Menšíková.„Nebylo to ani těžké, ani lehké, takové střední," říká čtrnáctiletá Kamila Menšíková z Hostinného. Baví ji vaření a oboru by se chtěla věnovat. Problém jí nedělají ani cizí jazyky.

Maminka Petra Pešoutová doprovázela Kamilu ke zkouškám. „Samozřejmě že mám strach, snad každý rodič má trošku obavy, aby se dítě dostalo na školu, která ho bude bavit. Máme přihlášenou ještě jednu školu ve stejném oboru, a to v Teplicích. Ale raději bychom, kdyby dopadla packá," přiznává trošku nervozní maminka.

Zástupce ředitele Petr Jaroš upřesňuje, že přijímačky se týkají také nástavbového studia. O zadání testů rozhodovala sama škola. Někde zvolili sciotesty, jinde klasické prověření vědomostí.

„Při přijímacím řízení se díváme z padesáti procent na výsledky testů, ale zohledňujeme i známky ze základní školy," dodává Petr Jaroš.


Postup


V následujícím školním roce bude do oboru hotelnictví přijato 30 zájemců. Do deseti dnů by měli uchazeči o studium zaslat do školy zápisový lístek.
„Pokud jej v této lhůtě neobdržíme, předpokládáme, že uchazeč má zájem o jinou školu. Sečteme počty lístků a podle toho vyhlásíme další kolo přijímacího řízení," vysvětluje Petr Jaroš.

Na novopackém gymnáziu a pedagogické škole otevřou od září tři první ročníky pro třicet frekventantů. Na osmileté studium skládalo testy z českého jazyka a matematiky 25 uchazečů, na čtyřleté gymnázium absolvovalo sciotesty 63 školáků a na pedagogickou školu se hlásí 75 dívek. Ty musely zvládnout talentové zkoušky z výtvarné, hudební i tělesné výchovy a zkoušku z němčiny nebo angličtiny. „Vítáme, že se na všech školách skládají přijímací zkoušky. U nás to ale není žádná novinka," připomíná ředitel Pavel Matějovský.

Masarykova obchodní akademie v Jičíně uvítala v pondělí a úterý 105 uchazečů. Museli zvládnout doplňovací cvičení z českého jazyka a tři příklady z matematiky. „Jsem zastáncem přijímacích řízení. Od září bychom chtěli otevřít tři třídy," uvádí ředitel Jiří Tajč.

Na „obchodce" zvládl přijímací řízení ten, kdo dosáhl 30 bodů, což splnili všichni účastníci.