„Projekt na opravu věže, do kterého je zahrnuta i rekonstrukce přístroje, odměřujícího náš čas, máme hotový. Ale ještě bychom k němu chtěli přiřadit kompletní opravu budovy, to znamená výměnu oken a úpravu omítky, takže letos akci vysoutěžíme a s jejím zahájením počítáme v příštím roce," vysvětluje místostarosta Stanislav Albrecht.

Původní záměr
A dodává. „Jako první jsme chtěli opravit věž, z které opadala omítka. Důvodem jsou velké teplotní šoky. Nové keramické obklady budou nyní ukotveny na konstrukci," popisuje záměr místostarosta.

Budova č. 1, v níž v současné době sídlí Komerční banka, je v majetku města. To chtělo původně uvolnit zhruba jeden milion korun na první etapu oprav, v druhé pak vyměnit okna a opravit omítku stavby. Nyní to vypadá, že v příštím roce se do nového kabátu zřejmě převlékne budova kompletně.

Odkládá se i jiná investice. Město nebude v letošním roce pokračovat v další etapě regenerace sídliště Studénka. Důvod? Nezískalo potřebnou dotaci.
Otazník zatím visí i nad stavbou chodníku podél komunikace I/16 mezi Studénkou a Kumburským Újezdem. „O tom, zda získáme od státu peníze, se dozvíme příští 
měsíc," konstatuje Ladislav Stuchlík, vedoucí majetkového odboru.

Od něho se také dozvídáme, že v závěru roku má být ukončena rekonstrukce roubenky pod náměstím, kterou město zakoupilo, a po opravách zde hodlá zřídit cukrárnu s kavárnou a infocentrem.

„Nyní už dokončujeme obklady, vnitřní omítky, podlahy i sociální zařízení. Zvenčí pak bude objekt natřen," přibližuje akci Ladislav Stuchlík. Stavební náklady na opravu roubenky včetně letošní etapy budou činit 4,5 milionu korun. Jedná se totiž o památkáři chráněný objekt, který je renovován starými technologiemi.

Praxe
„Provoz cukrárny s kavárnou a infocentra zajistí naše škola. Frekventanti tak budou mít možnost své výrobky prezentovat přímo v praxi," říká zástupce ředitele střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš. Toto školní zařízení vychovává mimo jiné budoucí cukráře, kuchaře, číšníky, truhláře i pekaře.