Osmdesátka učňů ze Střední školy gastronomie a služeb se v současnosti uchází o výuční list. Mladí lidé mají šanci jej získat po absolvování tříletého studia, na jehož zakončení je čeká písemný test, praktická zkouška a nakonec ústní prověření vědomostí.

 Učni oboru kuchař – číšník, pekař, cukrář, truhlář a krejčí absolvují tento týden praktické zkoušky. Navštívili jsme budoucí krejčové, neboť tento obor se celorepublikově potýká s existenčními problémy a v Královéhradeckém kraji se vyučuje pouze v Nové Pace.

 Zkoušky zde absolvuje jeden hoch a tři dívky. Jejich úkolem bylo zhotovit za tři pracovní dny dámský kabátek bez podšívky. „Letos jsme poprvé přistoupili na jednotné zadání celostátních zkoušek. Náročnost se nám zdá rozhodně nižší, než když zadání koriguje škola sama,“ upozorňuje zástupce ředitele Petr Jaroš. Mistrové Stanislava Štrynclová a Daniela Hanáková (na snímku) hodnotí výrobky a přiznávají, že úroveň práce žáků se bohužel snižuje. Děti jsou málo cílevědomé, bez zájmu. Uplatnění po vyučení vidí v pokračování studia a nebo v zaměstnání mimo obor.

 Petra Jaroše se ptáme, zda škola vychovala výjimečnou osobnost, která se může pochlubit významnými úspěchy.

 „Velkou radost máme například z Jany Dostálové, vyučené cukrářky, která bude v sobotu v pelhřimovském muzeu českých rekordů a kuriozit přebírat cenu Rekord loňského roku. Jana jej získá za nádherně ztvárněný model zámku Chaumont na Loiře. Bílo – hnědý exponát o rozměrech 90 x 90 cm a výšce 50 cm byl vyroben z tvarovací hmoty a čokolády, vážil zhruba 40 kg a Jana s ním v roce 2008 zazářila v Erfurtu. Do Pelhřimova se přestěhují i Ladovy obrázky a další úspěšné dílo – Zátiší klidu a harmonie,“ říká Petr Jaroš s dodatkem, že Jana se bohužel v životě vydala po jiné dráze, než je sladká cukrářská.

 Cukrařina je v novopacké škole jedním z nejstarších oborů, založen zde byl v roce 1951, o pět let později se zrodil obor krejčí, v roce 1998 obor kuchař – číšník, o rok později truhlář a v roce 2000 tu zahájili studium první pekaři.