Už třetí týden se v učňovském středisku packé školy gastronomie a služeb skloňuje vánoční cukroví ve ve všech pádech.

Všichni frekventanti oboru cukrář se podílejí na výrobě dvou tun pečiva, zakázku musí zvládnout během pěti týdnů. Veronika Cikánková z druhého ročníku prý raději peče doma, oblíbené má linecké. Ohýbat se nad pomoučeným válem a vyvalovat těsto, vykrajovat tvary, pak upečené slepit, ozdobit, to je nyní celodenní náplní mladých cukrářů, a ne všichni jsou z tohoto úkolu nadšeni.

„Pečeme devět druhů cukroví, je toho strašně moc a je to opravdu náročné, já tady vykrajuju zvonky už dva dny,” svěřuje se nám Michaela Tintěrová.
Poprvé se na tvorbě cukroví podílí i René Žáček, kterého prý cukrařina zaujala. Mistrová Božena Vaňková i přes náročný pětitýdenní maraton u trouby, plechů a válů připravuje cukroví také doma. „Peču devět druhů, většinou po večerech nebo o víkendech,” říká.

Od vrchní mistrové Jaroslavy Havlové se dozvídáme, že s pečením začali cukráři v předstihu, neboť museli všechny recepty nejdříve vyzkoušet. „Držíme se většinou tradice, chystáme vanilkové rohlíčky, vaflové pečivo, slepované linecké, nepečenou Marinu, oblíbení jsou i Brňáci se švestkovými povidly.” Dostáváme tip na jednu z absolventek, která prý doma připravuje na Vánoce až patnáct druhů pečiva. Vyrážíme do terénu!

U Krausů peče celá rodina

Devatenáctiletá Lucka Krausová z Nové Paky nám ochotně prozrazuje: „Ano, na vánoční stůl chystáme patnáct druhů cukroví. Do výroby se zapojuje celá rodina včetně dědečka. Ten má už odmalička svoji specialitu, kterou nikdo nedokáže vytvořit jako on,” připouští Lucie. Cukrařině se vyučila na packé škole a nyní zde pokračuje v učebním oboru pekař. „Škola mi opravdu hodně dala, moc jsem se tu naučila. To řemeslo jsem si zamilovala, baví mě pečení, zdobení,” prozrazuje na sebe.

Mezi oblíbené rodinné recepty se řadí pracny, linecké, vanilkové, marokánky i třeba ořechové placky s rozinkami. „Některé recepty jsou rodinné, jiné získávám od známých, další si najdu na internetu,” uvádí své zdroje. Letos se Lucka pokusí poprvé upéct mrkvové, obalované v cukru. Doporučuje nám recept na rozinkovo - oříškové placičky a my vám jej nyní nabízíme:

Suroviny: 100 g hl. mouky, 240 g moučkového cukru, 140 g rozinek, 280 g ořechů, 4 žloutky a špetka skořice. Postup: ořechy a rozinky rozsekáme nebo rozemeleme, přidáme zbylé suroviny, vyválíme plát o výšce 5 milimetrů, z kterého pak vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 160 stupních asi 15 minut. Nakonec můžeme dozdobit čokoládou.