Je po Vánocích. Snad v každé domácnosti se o svátcích smažily řízky, bílé klobásy či tradiční kapři, ale jen málokdo přepálený olej správně zlikvidoval. V mnoha případech končil olej z pánviček či fritovacích hrnců v záchodové míse. To by ale rozhodně nemělo být.

Jak nám alev úterýřekl vedoucí střediska Čističky odpadních vod (ČOV) Náchod Karel Frinta, tak vodohospodáři v čistírnách odpadních vod žádné mimořádné problémy nezaznamenali.

„Naše čističky nejvíce zatěžují podniky. Ty ale přes vánoční svátky stály, takže jsme čištění vody zvládali bez problémů,” prohlásil Karel Frinta.

S žádnými mimořádnými obtížemi se nesetkali ani na polické čističce, kterou provozují Technické služby Police nad Metují. „Žádný problém jsme nezaznamenali. Ani v minulosti se provoz čističky ve vánočním období nijak nekomplikoval,” ujistil nás vedoucí výrobního úseku TS Petr Jenka.

Jak si tedy správně počínat při likvidaci jedlého použité oleje? Do záchodové mísy nebo snad dokonce do odpadu ve dřezu rozhodně nepatří. Na problém si tím zakládají lidé sami, protože usazený tuk jim může ucpat odpad. Nakonec se ale tuk dostane stejně k čističce, kde v aktivačních nádržích může ucpáním negativně ovlivnit činnost provzdušňování. Nejlepší je tuk odnést do sběrného dvora, pokud na něj mají speciální sběrné nádoby.

Jak budeme zacházet s přepáleným olejem z pánviček nebo fritéz, je na každém z nás. Každopádně toto téma stojí za diskuzi.