„Objízdné trasy jak pro nákladní vozidla a nelinkové autobusy, tak pro osobní vozidla jsou řádně značeny,” ujistila nás tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. A dodala, že, veškeré informace o objízdných trasách zájemci najdou na internetových stránkách Centra dopravních informací (CDI).
Náklaďáky čeká přes 60 kilometrů navíc.

Nejvíce se objížďka dotkne řidičů nákladních vozidel. Ti oproti původní cestě najedou asi o 65 km více. Objízdná trasa pro nákladní automobily nad 3,5 tuny vede po silnicích 1. třídy z Jaroměře přes Kuks, Kocbeře do Trutnova, odtud se budou řidiči vracet přes Úpici, Rtyni v Podkrkonoší a Červený Kostelec do Náchoda.

„Řidičů osobních automobilů se objížďka dotkne méně, ti si trasu prodlouží o přibližně 12 kilometrů,” říká Eva Prachařová a připomíná, že objízdná trasa pro osobáky je vždy jednosměrná: ve směru od Jaroměře objížďka vede po silnicích nižších tříd do Rychnovka, Nahořan a přes hráz zpět na obchvat České Skalice.

Opačným směrem z Náchoda se řidiči za Českou Skalicí vydají na Velký Třebešov, Chvalkovice, Vlčkovice v Podkrkonoší a poté se napojí na objízdnou trasu kamionů na silnici 1. třídy před Kuksem, odkud se stočí na Jaroměř.

Objízdná trasa mezi obcemi Svinišťany a Dolany se nejméně dotkne místních občanů a linkových autobusů. „Obyvatelé těchto dvou obcí a linkové spoje budou moci využívat objízdnou trasu vedoucí podél uzavírky po účelové komunikaci,” říká tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.
Vzhledem k tomu, že trasa pokračuje dále na Polsko, byly na začátek i konec objízdných tras umístěny informační tabule v polském jazyce (na snímku).
Dopravní a pořádkové policejní hlídky budou po celou dobu objížďky zajíždět do míst dotčených uzavírkou a objízdnými trasami. V prvních dnech uzavírky budou policisté hlídkovat ve zvýšené míře, ale i pak budou kontrolovat, zda se řidiči řídí značením.