„U psů, kteří jsou zvyklí být celoročně venku, by si měli majitelé pohlídat správnou velikost boudy a vnitřní teplotu. Není dobré, aby mělo zvíře příliš velký prostor. Nedokáže si ho poté zadýchat, a tím zahřát. Boudy by měly mít také jakousi předsíň, kde se může vzduch odrazit,“ radí Václav Bartoš, veterinární lékař z kliniky Zoovet v Hradci Králové.

Teplota v boudě by neměla klesnout pod 15 stupňů Celsia. Navíc¨, pokud je venku již více než dvacetistupňový mráz, měli by chovatelé uvažovat o schování psa někam do teplejší místnosti.

„I pes může prochladnout. Stejně jako člověk. Většinou to může skončit zánětem horních cest dýchacích,“ dodává Bartoš. U menších plemen, která jsou zvyklá být doma, doporučují veterináři i oblečky, kterých je na trhu nepřeberné množství.

„Je potřeba psa pozorovat. Pokud se klepe zimou, měli bychom ho vzít domů, ale pokud si vesele běhá, není to problém. Je to velmi individuální,“ vysvětlil.

Kromě hřejivých bund nebo svetrů existují také boty. Ty mohou být účinné proti soli na chodnících a cestách nebo jako ochrana před řeznými poraněními. „Alternativou jsou také různé krémy. Ty vytvoří na polštářkách ochranný film,“ upřesnil Václav Bartoš. Poznamenal, že v zimním období je důležité také správně krmit a případně doplnit stravu o vitamíny.