V Hradci Králové se setkali s hejtmanem Lubomírem Francem nad nedostavěnou dálnicí D11 a pak zamířili do hořické provozovny Vlastimila Háka, která se specializuje na výrobou zdejší pochoutky – hořických trubiček. Bezmála dvě století se v Hořicích a přilehlých obcích traduje výroba této sladkosti, pojmenované podle názvu města.

 Základem výrobku je upečená křehká oplatka, posypaná cukrem a ručně stočená. I přes určitou modernizaci je ve výrobě práce lidských rukou nenahraditelná. Ženy tu stočí při směně ručně dva tisíce velkých a nebo čtyři tisíce malých trubiček.

Vlastimil Hák všechny ujistil, že správnou hořickou trubičku tvoří vlastně dvě stočené oplatky prosypané cukrem a nejlépe chutnají naplněné šlehačkou. Provozovna zajišťuje jak pečení oplatek, tak jejich stáčení, plnění, máčení a nakonec i balení a expedici.

Řadí se mezi sedm hořických výrobců, kteří v roce 2002 založili Hořické sdružení výrobců Hořických trubiček, jehož cílem bylo získání registrace označení původu pro Evropskou unii. Tu získali 18. května 2007.

 Hosté prošli provozem a před cestou na Kuks si prohlédli přírodní závodní dráhu motocyklových závodů 300 zatáček Gustava Havla. ⋌(kov)