Tržní nájemné ve východních Čechách stejně jako v celém Česku v posledním roce stagnuje nebo dokonce přímo klesá.

Přes rostoucí zájem o pronájem bytů totiž nabídka soukromých nájemních bytů stále převyšuje poptávku. Způsobeno je to i končící deregulací nájemného v bytech s „předlistopadovými“ nájemními dekrety, jejichž výše se již mnohde dostala na úroveň tržního nájemného.

A konečně: Celkové účty za pronájem sice většinou zůstávají stejné jako před rokem či dvěma lety. Jenže výši vlastního nájemného, které inkasují majitelé bytů, snižuje rapidní růst cen energií, jako plynu, vody či elektřiny.

Příkladem za všechna města je Hradec Králové, z hlediska nemovitostí jedno z nejdražších měst Česka.

„Nabídka nájmů v krajském městě je momentálně vyšší než poptávka. Lidé se při vybírání nájemního bytu řídí hlavně celkovou cenou, která zahrnuje i energie a další služby,“ řekl Pavel Vágner z hradecké společnosti Ideal Reality.

Při růstu cen energií podle něj celková cena plateb za byt v průměru zůstává stejná, ale pronajímatel dostává nižší nájemné. Cena nájmu za metr čtvereční bytu se v Hradci pohybuje přibližně na úrovni 100 korun. To je nejvíc v celých východních Čechách a jen o málo méně, než se platí za starší byt v širším centru Prahy.

Cena tržních nájmů v Hradci a především v levnějších Pardubicích se přitom už moc neliší od regulovaných nájmů v městských bytech.

Nejvyšší nájmy byly na vrcholu realitní bubliny před nástupem hospodářské krize v roce 2009. Po rychlém propadu cen následující rok sice opět rostly, ale od konce roku 2010 průměrné tržní nájemné opět pomalu klesá. U některých bytů spadlo až o třetinu.

(čtk, kim)