Předáci policejních a hasičských odborů v úterý večer předali premiéru Petru Nečasovi petici, ve které žádají odchod ministra vnitra Radka Johna. Ten si uprostřed bouře nevole ozbrojených a záchranářských složek počínal vůči svým vlastním lidem podle nich jako příslovečný slon v porcelánu.

Podle východočeských odborových předáků v regionu podepsala petici proti Johnovi více než polovina policistů a hasičů. U obou složek je podpora zhruba stejná.

„V poslední době se výrazně zvýšila, polovina to bude určitě. Dáme teď Nečasovi 30 dní na rozhodnutí, co s našimi požadavky udělá. Buď Johna podrží, nebo odvolá. Poté se rozhodneme, co dál,“ řekl Zdeněk Jindřich Oberreiter, šéf celostátního Odborového svazu hasičů i jeho hradecké krajské pobočky.
Policisté například nesouhlasí s Johnovým tvrzením, že po vládních škrtech přišli v průměru pouze o 7,7 procenta výdělků. Skutečnost je prý mnohem horší, jsou i případy poklesu mezd o 25 procent, kdy například někteří přišli vedle desetiprocentního snížení tarifu i o další příplatky. Více než třetina hasičů se potýká s poklesem mezd o více než 11 procent.

Odboráři si vedle výrazného snížení platů stěžují také na nedostatek peněz na provoz. O financích na opravy a nákup techniky či investice ani nemluvě.
„Policistům se také nelíbí, jak se o nich jejich vlastní ministr, který by je měl hájit, vyjadřuje. Evidentně si naší práce neváží,“ podotkl například královéhradecký krajský šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Rudolf Rabas.

Co požadují?
• Platové požadavky: Pokles příjmů hasičů a policistů je prý mnohem vyšší, než ministr tvrdil
• Více peněz na provoz, chybí také finance na opravy a investice
• Odborářům vadí způsob, jakým se o policistech a hasičích, svých lidech, ministr vyjadřuje