V zelárně, která spadá pod zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda, spustili linku na zpracování známého dobrovodského kysaného zelí. Samotné zrání nastrouhaného a ochuceného zelí v kádích trvá sedm až osm týdnů, až po této době se balí a distribuuje do obchodů. Kádě, které pojmou až 1100 tun, nejsou v posledních letech plně využité, záleží na poptávce. Ta je dnes daná především dovozem z Polska, kde zatím nejsou nuceni dodržovat tak tvrdá pravidla Evropské unie jako u nás, a proto jsou schopni nabídnout příznivější cenu.
V produkci plodiny jsou Dobrovodští soběstační, ale vzhledem k novým stravovacím návykům, kdy se od tradiční kuchyně jako je vepřo – knedlo – zelo už pomalu ustupuje, pěstují dnes zelí pouze na 25 hektarech.

Bez brigádníků by se zde neobešli, i letos jim zde po dobu pěti týdnů budou vypomáhat studenti z polské zemědělské školy, která sem po vzájemné dohodě vysílá své žáky na praxi. Bohužel podobnou spolupráci s našimi školami se zatím navázat nepovedlo. V porovnání s loňskem jsou pěstitelé se sklizní raného zelí spokojeni, u pozdních porostů očekávají, že hlávky ještě narostou.
Předpokládají, že letos bude slušný výnos. „Naším největším problémem je nedostatek šikovných brigádníků, kromě osmi stálých pracovníků musíme provoz zajistit ještě dalšími dvanácti, a tak jsme oslovili důchodce a zájem projevilo i několik studentů,“ upřesnil Václav Dufek. Jeden z nich, Lukáš Dufek se rozhodl strávit zde celý měsíc. „Je tu dobrý kolektiv, práce není těžká a vzájemně si pomáháme,“ dodal.