VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z houbařského zápisníku mykologa Bédi Doležala /2/

Jičínsko – Praktické rady o houbách v kuchyni.

20.7.2011
SDÍLEJ:

Houby Bédi Doležala.Foto: Béda Doležal

1.Děláme-li houbovou smaženici, nepodlíváme ji vodou. Houby při dušení totiž pustí samy dost šťávy. Musíme je dusit tak dlouho, dokud se všechna voda neodpaří a při samém začátku dušení se rovněž nepřipálí, protože tomu zabrání přidaný tuk.

2.Houby pokud možno oplachujte pod tekoucí vodou.
Jakmile je necháte ve vodě ležet, příliš nasáknou .

3.Hotové rozdušené houby můžeme nechat vychladnout a pak klidně opět ohřát. Pozor však – nesmíme je dlouho nechávat v teple.

4.Teď důležitá rada k sušeným houbám. Sušené houby před vlastní kuchyňskou úpravou je dobré namočit, alespoň na půl hodiny do slabšího roztoku mléka, a nebo nejlépe do vlahé vody. Plátky nám zvláční a věřte, budou pak aromatičtější. Nevylévejte tekutinu, můžete ji použít poté k podlití jídla.

5.Nevhodné k sušení hub jsou látkové sáčky, za prvé se k nim může dostat vlhkost a za druhé k nim můžou proniknout i moli.

6.Chcete-li uchovat vůni sušených hub, pak je to nejlépe ve sklenicích se šroubovacím uzávěrem.

7.Sušené houby, na které prostě zapomeneme, nám delším časem mohou ztvrdnout doslova a do písmene na kámen. Nezoufejte a roztlučte je v hmoždíři na prášek. A je vám pak určitě jasné, že je prášek vhodný jako přísada do polévek i do omáček.

8.Ohledně koření – aby houby neztratily svou charakteristickou chuť, nepoužívejme, pokud možno, skoro žádné koření. Vážení houbaři a houbařky, věřte mi, že největším nepřítelem hub je pepř, zásadně jej nepoužívejte.

9.Chcete-li, aby vám hřiby zůstaly bílé a nezmodraly, spařte je v horké vodě a poté přidejte do polévky.

10.Pokud chceme, aby houby vydržely co nejdéle čerstvé, dobře je očistíme a pokrájíme na drobnější kousky, asi tak tři až pět minut povaříme ve slané vodě. A podle svých potřeb je rozdělíme do kelímků a dáme do mrazničky.
V jaké velikosti by měly být kelímky: jak už bylo řečeno, podle potřeb. Například na jednu várku omáčky, smaženice či polévky. Na závěr už pak dobrou chuť vám přeje váš Béďa Doležal s dodatkem starého citátu: Kdo nemá rád stromy a houby, nemiluje lidi. Příště ještě několik užitečných rad do houbařské kuchyně. (Bedřich Doležal)

20.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Černý led v kopci může způsobit, že auta kloužou zcela neovladatelně.
AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Peníze - ilustrační foto.

Investice překročí 150 milionů

Martin Pešta vítězem Velké ceny východních Čech

Nová Paka - Běžec z Nové Paky Martin Pešta hájící barvy Bakaka Nová Paka vyhrál 29. ročník Velké ceny v Běhu do vrchu východních Čech v kategorii muži 35 - 39 let.

Střípky z vyvedeného zpívání

Jičínsko - „Bylo to báječné, vytvoříme ze zpívání tradici. Máme z toho velice dobrý pocit,“ svěřila nám Zdeňka Petrová, která zorganizovala zpívání koled s Deníkem v Soukromé mateřské školce Spirálka v Jičíně, kde malí i velcí zpívali na schodech zařízení, které má přímo chrámovou akustiku. Účast 22 zpěváků.

OBRAZEM: Jičín oceňoval sportovce

Jičín /FOTO/ - Porotní sál jičínského zámku v úterý vyhlašoval nejúspěšnější sportovce a trenéry okresu za kalendářní rok 2017.

Kriminalisté dopadli dealera drog

Jičínsko - Na muže byla uvalena vazba.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT