VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z houbařského zápisníku mykologa Bédi Doležala /2/

Jičínsko – Praktické rady o houbách v kuchyni.

20.7.2011
SDÍLEJ:

Houby Bédi Doležala.Foto: Béda Doležal

1.Děláme-li houbovou smaženici, nepodlíváme ji vodou. Houby při dušení totiž pustí samy dost šťávy. Musíme je dusit tak dlouho, dokud se všechna voda neodpaří a při samém začátku dušení se rovněž nepřipálí, protože tomu zabrání přidaný tuk.

2.Houby pokud možno oplachujte pod tekoucí vodou.
Jakmile je necháte ve vodě ležet, příliš nasáknou .

3.Hotové rozdušené houby můžeme nechat vychladnout a pak klidně opět ohřát. Pozor však – nesmíme je dlouho nechávat v teple.

4.Teď důležitá rada k sušeným houbám. Sušené houby před vlastní kuchyňskou úpravou je dobré namočit, alespoň na půl hodiny do slabšího roztoku mléka, a nebo nejlépe do vlahé vody. Plátky nám zvláční a věřte, budou pak aromatičtější. Nevylévejte tekutinu, můžete ji použít poté k podlití jídla.

5.Nevhodné k sušení hub jsou látkové sáčky, za prvé se k nim může dostat vlhkost a za druhé k nim můžou proniknout i moli.

6.Chcete-li uchovat vůni sušených hub, pak je to nejlépe ve sklenicích se šroubovacím uzávěrem.

7.Sušené houby, na které prostě zapomeneme, nám delším časem mohou ztvrdnout doslova a do písmene na kámen. Nezoufejte a roztlučte je v hmoždíři na prášek. A je vám pak určitě jasné, že je prášek vhodný jako přísada do polévek i do omáček.

8.Ohledně koření – aby houby neztratily svou charakteristickou chuť, nepoužívejme, pokud možno, skoro žádné koření. Vážení houbaři a houbařky, věřte mi, že největším nepřítelem hub je pepř, zásadně jej nepoužívejte.

9.Chcete-li, aby vám hřiby zůstaly bílé a nezmodraly, spařte je v horké vodě a poté přidejte do polévky.

10.Pokud chceme, aby houby vydržely co nejdéle čerstvé, dobře je očistíme a pokrájíme na drobnější kousky, asi tak tři až pět minut povaříme ve slané vodě. A podle svých potřeb je rozdělíme do kelímků a dáme do mrazničky.
V jaké velikosti by měly být kelímky: jak už bylo řečeno, podle potřeb. Například na jednu várku omáčky, smaženice či polévky. Na závěr už pak dobrou chuť vám přeje váš Béďa Doležal s dodatkem starého citátu: Kdo nemá rád stromy a houby, nemiluje lidi. Příště ještě několik užitečných rad do houbařské kuchyně. (Bedřich Doležal)

20.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Markvartice - kostel sv. Jiljí

Mezi kulturní památky patří i hodinový stroj z Markvartic

Dobové fotky ukazují, jak se žilo ve městech a obcích regionu za Československa. Unikátní seriál ve vašem Deníku najdete každý pátek.

Jak jsme žili v Československu

Aleš Babák: S nasazením spokojenost, trápí nás ale docházka

Jičín - Házená: Asistent trenéra Jičína se s týmem připravuje na jarní odvety extraligy.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

Soud smetl Miletu ze stolu. Hořice budou dál zavaleny hradeckými kauzami

Hořice - Po čtyřiceti letech opět na začátku, jen o 25 kilometrů dál. I tak by se dalo vyložit rozhodnutí hradeckého krajského soudu z konce minulého roku, v němž zamítl dvě žaloby firmy FI Development proti změně územního rozhodnutí na novou křižovatku Mileta. A to v rámci námitky na takzvanou systémovou podjatost.

Malík překvapen. Tolik srdcařů

Jičín - Od svého prosincového zvolení novým předsedou Fotbalové asociace ČR se MARTIN MALÍK, coby nástupce Miroslava Pelty, ještě nezastavil.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>