Vernisáž proběhne ve čtvrtek od 17 hodin ve vstupní hale. Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy Hana Fajstauerová. Zpěvem a hudbou doprovodí Veronika Vildmanová a Jitka Koláčná Břízová.

„Výstava navazuje na několik předchozích, které jičínské muzeum v poslední době připravilo a které taktéž mapovaly důležité válečné události. Nová výstava představí druhou světovou válku z pohledu lidí žijících v Jičíně," říká na úvod Hana Fajstauerová, historička jičínského muzea.Přes válečné útrapy se život ve městě nemohl zastavit. Konala se zde řada divadelních představení, ve kterých exceloval jak Spolek divadelních ochotníků J. K. Tyl, tak mnohé hvězdy z pražských a jiných divadel.

Kromě akcí kulturních se konala i celá řada významných sportovních událostí. Na rybníku Kníže se konalo Mistrovství Protektorátu v krasobruslení, pěstovaly se lyžařské sporty, a to dokonce skoky z můstku. Nechyběly ani fotbalové a hokejové zápasy.

„Pod povrchem normálního života je ale patrný strach a neustálá nejistota. Vedle velmi těžké situace místních Židů bude na výstavě zmíněná i každoroční perzekuce místních obyvatel, likvidace Sokola i místních odbojových skupin. Situace byla o to těžší, že v Jičíně sídlilo gestapo, mezi jehož představiteli vynikali svými nelidskými praktikami především Waltr Richter a Anton Dworzak, kteří byli po válce souzeni Mimořádným lidovým soudem," uvádí H. Fajstauerová.

Zmíněn na výstavě bude také stav školství, zásobování, stavební proměny města a stav památek v dané době. Základem výstavy budou dobové fotografie zachycující atmosféru města, jednotlivé události a změny, které se v Jičíně odehrávaly. Ukazují například jičínské náměstí v době oslav Adolfa Hitlera, náměstí s pomníkem Zimní pomoci až po odchod německých vojsk z kasáren u sv. Ignáce a skupiny místních lidí čekajících na přivedení kolaborantů a zrádců k mimořádnému lidovému soudu. Autory převážné většiny snímků jsou profesor Jiří Trejbal a Antonín Brožek.

„Všechny dobové fotografie jsou doplněny o unikátní materiály z jičínského archivu," doplňuje kurátorka výstavy na závěr.

Výstava Život v Jičíně za druhé světové války bude otevřena od 8. května do 14. června 2015 ve výstavní chodbě. Koncem měsíce, konkrétně 26. května 2015 od 17 hodin, proběhne přednáška z úst Hany Fajstauerové, která ještě více přiblíží téma druhé světové války na Jičínsku.  Martina Pajerová