Věděli jste, že tlusté střevo neslouží jen k vyprazdňování? Sídlí v něm až 90 % naší imunity. To, jak se cítíme, jak vypadáme, v jakém stavu máme pokožku… je vizitkou našeho tlustého střeva. Tlusté střevo je konečná část trávicího systému a skládá se ze slepého střeva, tračníku a konečníku. Má tvar trubice a měří přibližně 1,5metru. Nachází se zde až 2 kilogramy různých kmenů bakterií.

Pokud naše střevo funguje správně, cítíme se plni energie a nemáme problémy s vyprazdňováním. Pokud máme ovšem střevo zanešené bakteriemi a toxiny, vznikají alergie, ekzémy, plynatost, nadýmání, zácpy, průjmy a také rakovina tlustého střeva, v které máme bohužel světové prvenství.

Za nerovnováhu střevní flóry může ve většině případů špatná životospráva, antibiotika, vedlejší účinky léků, stres. Z hlediska psychosomatiky je střevo cesta, zpracovává minulost. Je také ukazatelem, jak dokážeme řešit přicházející situace a jak umíme odpouštět. Zácpa svědčí o tom, že nechceme opustit staré a nepotřebné, nevěříme v další životní cestu. Pokud nás naopak trápí dlouhodobý průjem, nechceme se ve svém životě něčím zabývat, řešit současný problém.

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou párovým orgánem tlustého střeva plíce. Pokud tedy máme časté nemoci horních cest dýchacích, můžeme si být jisti, že máme v nepořádku střevo. A co tedy s tím?

Zamyslete se nad tím, co jíte. Omezte polotovary, mléčné výrobky, uzeniny, červené maso, kávu, alkohol, bílou mouku a cukr. Naopak zařaďte velké množství potravin s vlákninou – zeleninu a ovoce (jablka, švestky), celozrnné pečivo, různá semínka.

K očistě střeva jsou také vhodné různé potravinové doplňky, domácí klystýry či metoda hydrocolon a osazení střeva vhodnými probiotiky. Pracujme na přijetí minulosti a odpuštění a nevytvářejme zlo, abychom mohli být svobodní a zdraví. Mějte se fajn a zbavte se toho, co už nepotřebujete!   Aneta Polívková