Čeká nás spoustu slunných dní, v televizi a v obchodech poběží reklamy a kampaně na super účinné, ale také předražené krémy s UV faktorem. Nekupujte je. Klasické ochranné krémy obsahují rakovinotvorné chemikálie, toxická rozpouštědla, ropné oleje, parabeny a spoustu dalších „nepřírodních" složek. Tento krém utvoří na kůži chemickou vrstvu, která navíc brání tvorbě vitaminu D, který si tvoříme sami pobytem na sluníčku.

Nedostatkem vitaminu D trpíme v našich klimatických podmínkách téměř všichni. Je proto dobré každý den alespoň na 20 minut vyjít na sluníčko a nechat ho působit – bez jakékoliv UV ochrany. Pokud plánujeme na slunci zůstat déle, vhodnější alternativou jsou krémy s minerálními filtry. Jsou sice přírodní, avšak jejich nevýhodou je hustota a horší roztíratelnost. Pro děti jsou ideální, ale nám by se bílá vrstva na kůži nemusela líbit.

Existuje daleko lepší varianta ochrany před slunečními paprsky – o té se ale nemluví. Proč? Chemické a farmaceutické firmy by přišly o velký zisk. Řeč je o dostupných přírodních olejích, které ochranný faktor přirozeně obsahují. Pokožku dokáží nejen ochránit ale i vyživit a zregenerovat.

Zkuste například avokádový olej (SPF 5-15), kokosový olej (SPF 3-8), jojobový olej (SPF 4) a pokud plánujete pobyt na ostřejším slunci, vyberte olej z obilných klíčků (SPF 20) nebo z maliníkových či karotkových semen (SPF 40).

UV odolnost také můžeme posílit tím, že budeme jíst potraviny bohaté na antioxidanty a tzv. super potraviny. Mějte se fajn a nebuďte spálení!    Aneta Polívková