V posledních letech slyšíme pojem detoxikace ze všech stran. Ale co to vlastně je, pro koho je určena a jakou metodu zvolit?
Detoxikace znamená pročištění těla a odstranění odumřelých buněk a tkání, které se v organismu hromadí. Toxiny se v těle usazují díky znečištěnému životnímu prostředí, nedostatku pohybu, stresu, konzumaci nekvalitní stravy (barviva, konzervanty, pesticidy, hormony), apod. Akutní i chronické potíže mohou pramenit z hromadění škodlivin zejména ve tkáních, buňky nedostávají výživu a „dusí se".

Měli bychom si uvědomit, že rozhodně výhodnější je udržovat své tělo a detoxikační orgány (játra, ledviny, střeva, plíce, kůže) v pořádku a díky tomu předcházet nemocem, nežli nemoci následně léčit. jaké máme možnosti? Začít můžeme lehkou stravou bez živočišných bílkovin (tzn. bez masa, mléka, mléčných výrobků), zařadit bychom měli velké množství zeleniny, celozrnné výrobky a obiloviny. Další možností jsou tzv.zeleninové dny, kdy například jeden den v týdnu jíte jen zeleninu.

Nejlepší a nejrychlejší variantou detoxikace jsou dny, kdy jen popíjíte čerstvé zeleninové a ovocné šťávy a vodu, která je u očisty obzvlášť důležitá, aby tělo bylo schopné všechny škodliviny odplavit. Výborné jsou také vhodné potravinové doplňky, které nám proces čištění podpoří a urychlí. Pravidelnou vnitřní očistu by v dnešní chemické době měl podstoupit opravdu každý. Díky odstranění škodlivých látek se organismus dostane do rovnováhy a bude schopen udržovat naše tělo zdravé a plné energie, zkrátka v harmonii. Mějte se fajn a očistě zdar

Své dotazy o zdravé výživě můžete zaslat na zdravinamiru@seznam.cz. Odpovědi zveřejníme.