Už jste jistě slyšeli o bezlepkové mánii. Ale myslíte, že se vás to netýká? Trpíte kožními problémy, plynatostí, trávicími potížemi, únavou, jste bez energie? Na vině může být pšenice! Více jak dvacet procent populace trpí lepkovou intolerancí a mnozí z nás to ani netuší.Lepek ve velkém množství obsahuje především bílá pšeničná mouka.

Mouka a výrobky z ní jsou díky přešlechtění a nešetrnému zpracování ochuzeny o minerály, vitaminy, enzymy a vlákninu. Zůstává jen lepek, což je pšeničná bílkovina, a škrob. Lepek se v žaludku není schopen spolu se škrobem rozložit, poškozuje střevní stěnu, proniká do krve a vyvolává imunitní reakci. Dále také zahleňuje organismus a narušuje acidobazickou rovnováhu těla.

A že vy tak moc lepku nesníte? K snídani si dáte chléb s džemem, k obědu těstoviny, odpoledne koláč ke kávě a večer si skočíte na pizzu a případně ještě vedle do hospody na jedno, či dvě. Ano, to vše opravdu obsahuje lepek. A jaká je moje rada? Zkuste nahradit pšeničné potraviny přirozeně bezlepkovými. Vyzkoušejte například pohanku, jáhly, amarant, quinou, sóju a mouky z nich.

V pořádku jsou také další obiloviny, které sice lepek přirozeně obsahují, ale neublíží nám, například žito, ječmen a oves. Už jen těmito jednoduchými kroky si vylepšíte zdraví a vaše střeva vám budou opravdu vděčná. Mějte se fajn a nebuďte moc zalepení!

Své dotazy ohledně zdravé výživy můžete zaslat na zdravinamiru@seznam.cz. Odpovědi zveřejníme.