Odpočinek, sport, zábava
Projekt se zabývá úpravou volného prostranství mezi řekou Cidlinou a sídlištěm Nové Město, kde by vznikla vycházková trasa a park i prostor pro sportovní aktivity, odpočinková místa, grilovací koutky, herní místa pro děti, případně pro in-line bruslení. Počítá se i s propojením ulic Přátelství s Popovickou.

Jičín skončil v rámci republiky druhý a nedostal ani korunu. Neúspěch ho neodradil, v roce 2017 se hodlá radnice ucházet o finanční podporu znovu.

DOPORUČENÍ NADACE

„Během tohoto roku jsme na doporučení Nadace získali nezbytné pozemky a vyjednali přeložku vysokého napětí. V únoru bychom chtěli žádat o dotaci znovu," uvedl místostarosta města Petr Hamáček. Město ale už v loňském roce oslovilo v anketě občany, aby vyjádřili své požadavky ohledně odpočinkového místa. Sešli se nápady na zřízení in – line dráhy, grilovacích míst, lavičky na odpočinek, procházkové dráhy, venkovní posilovny.

„Jsou zde ideální podmínky pro in – line okruh a přitom úprava nemusí být nijak finančně náročná," míní radní Luděk Havel.

„Některé náměty byly opravdu zajímavé a využili jsme je v projektu. Ale protože zóna bude sloužit i dětem, oslovili jsme i jičínské základní školy. Vybrané týmy si pak lokalitu prohlédly, dostalo se jim i odborného výkladu a pak už bylo na nich, jak prostor ztvární," doplňuje projektová manažerka města Štěpánka Kolcová.
Na úřadě se nyní sešlo 65 výtvarných prací a pět modelů. Všechny jsou k vidění ve vestibulu úřadu do 28. prosince.

Některé nápady byly vskutku jedinečné, a to třeba zřízení automatu na pečivo. Objevilo se lanové centrum, altány, venkovní posilovna, bludiště, cyklostezka, horolezecká stěna, pikniková louka, trampolína, psí hřiště nebo divadlo. „Děti myslely prakticky na všechno i na toalety nebo automat na pečivo, kopec na sáňkování, autodráhu či tabuli na malování," přibližuje dětské nápady Petr Hamáček.

Z první základní školy u kina vypracovaly společný záměr sedmačky Michaela Tachas, Lada Hubálovská a Kristýna Ženatá.

ZOO V JIČÍNĚ

„Naše naučná stezka je o džungli. První část představí život v džungli, bude se týkat především zvířat. Druhá, to je řeka s lodičkou, cestou budete poznávat okolí a ryby, v třetí části přijdete na hřiště s prolézačkami, aby si to tu děti užily," vypráví Michaela Tachas, kterou napadlo, že v Jičíně nemáme žádnou zoologickou zahradu a tímto bychom byli rozhodně originální. „Mohli byste sem vzít své děti, aby si to pořádně užily," dodává Míša.
Děvčata se shodla, že je zadání moc bavilo.

NÁKLADY

Náklady na realizaci se odhadují na 50 milionů korun, město může získat z Nadace Proměny 25 milionů, zbytek investice musí uhradit ze svých zdrojů, a to například během tří let. Radnice nyní zjišťuje, jaké budou požadavky veřejnosti na parkovací místa nebo nové garáže, kterých je na Novém Městě nedostatek.