Iva Šedivá přiblížila složení rady. ČSSD získá křeslo starosty a jednoho radního. Šance pro rozvoj obsadí křeslo prvního místostarosty a dvou radních. Zbylé dva radní získají Hořičtí patrioti s podporou TOP 09. Hnutí ANO 2011 tedy posty v hořické vládě neobdrží, ale koalici bude podporovat při veřejných zasedáních zastupitelů. Pakt při nich bude mít relativně pohodlnou většinu třinácti hlasů.

„Dohodli jsme se, že zástupci ANO 2011 žádný požadavek na radního nevznesou. Budou od nás ale pravidelně informováni o činnosti rady, aby jako členové koalice byli v obraze," uvedla Iva Šedivá.

Z hlediska politické matematiky je podpora hnutí ANO 2011 stabilizujícím faktorem, nikoli ale nezbytným. Dohoda má podporu 13 hlasů. Při případném odpadnutí ANO 2011 by jich bylo jedenáct, což je v jednadvacetičlenném sboru stále ještě většina. Šance pro rozvoj má pět zastupitelů, ČSSD a Hořičtí patrioti s podporou TOP 09 po třech.

Šance pro rozvoj je sice nejsilnější koaliční stranou, požadavku na post starosty se ale kvůli patové povolební situaci v Hořicích vzdala. „Sociální demokraté byli jazýčkem na vahách a při jednáních tíhli k ODS. Aby se Šance pro rozvoj mohla podílet na vedení města a uskutečňovat svůj program, museli jsme předložit dostatečně zajímavou nabídku," vysvětlil Aleš Svoboda. Volby přinesly dva vítěze. ODS a Šance pro rozvoj obdržely po pěti křeslech, ale nezačaly spolu jednat.

Koaliční strany zatím podepsaly jen obecnou dohodu o. Další jednání teprve přijdou. „Z hlediska programu vybočovala jenom Strana svobodných občanů, které vedl Hugo Trkal. Jinak jsou témata stejná a jde pouze o otázku priorit. V první řadě je podle mě udělat revizi finančních možností města," naznačila Iva Šedivá. V plánu je prý i jednání s ODS o určitém tolerování koalice.

„Je to sice prohra, ale takový je život. Budeme konstruktivní opozicí, některé návrhy odmítneme, ale ty pragmatické určitě podpoříme," řekl lídr ODS a odstupující starosta Ivan Doležal.