Obecně lze říci, že návštěvníků bylo ve všech „infocentrech", která jsme oslovili, oproti loňskému roku více. Větší návštěvnost ve srovnání s měsíci mimo sezónu je téměř logická.

Konkrétně v Jičíně se například v červenci na informačním centru objevilo 21 836 lidí. Minulý rok bylo tazatelů méně, statistika došla k číslu 21 560.
„Lidé se nejvíce zajímali o to, kde najdou Rumcajsovu ševcovnu, Cipískův okruh a samozřejmě také Prachovské skály, kde je každoročně mnoho turistů. Měli jsme také případy, kdy se návštěvníci ptali na jičínský zámek, což bylo trochu legrační," sdělila vedoucí centra Pavla Piriová.

Z dohledaných údajů se můžeme podívat na některé zajímavé dny. Když byly v MIC prodloužené víkendy a otevírací doba byla do 22 hodin, přišlo během dne 116 lidí. Do galerie, jež byla v provozu 17. srpna od 18 do 22 hodin, si našlo cestu 24 osob.

To, že se v jičínském informačním centru (na snímku) pracuje kvalitně, potvrdila i návštěva Mysterry Shophera. O co se jedná?

Tajný zákazník
„Mysterry Shopher je jakýsi tajný zákazník, který má za úkol prověřovat, zda máme aktuální informace, kontroluje také správnost oblečení a přítomnost visaček. Jednoduše se stará o to, jestli je vše v pořádku. Musím podotknout, že u nás nenašel žádnou chybu a byl stoprocentně spokojený, což nás moc těší," vysvětluje Pavla Piriová.

Mezi nové služby pro občany v jičínském „íčku" patří nyní také laminování a kroužková vazba.

Také v Hořicích hlásí větší počet zájemců. „Návštěvnost nám stoupla, jak se dá také předpokládat během letní sezóny.

Podle statistik se tu v průměru pohybovalo mezi 200 – 250 osobami za jeden den, což je nárůst oproti mimosezóně o sto procent," řekla nám Michaela Bělinová, vedoucí MIC v Hořicích. Mezi nejvíce poptávané informace prý patřily otázky, týkající se památek v Hořicích, Sochařského parku a Masarykovy věže samostatnosti.

Kam do okolí
V okolí pak tradiční turistické cíle, mezi které patří zejména ZOO, Kuks, Pecka, Miletín, Lázně Bělohrad nebo Josefov.

„Častým dotazem bylo, kam vyrazit s dětmi, a kulturní informace o regionu," dodává Michaela Bělinová.

I v Nové Pace se v porovnání s rokem 2011 objevilo v informačním centru více zájemců. Podle zpráv, které jsme zjistili, se středem zájmů turistů stal zejména hrad Pecka, zřícenina hradu Kumburk, Bradlecká Lhota a také Klenotnice.   Marrtin Vávra