Nové zařízení je nutné, protože hlavní filmoví distributoři přestanou rozšiřovat filmy na klasickém 35milimetrovém filmovém pásu, ale budou je nabízet v digitální podobě prostřednictvím satelitu. Do dvou let by jinak kinu hrozil zánik. 

Odsouhlasení


„Nyní musíme návrh odsouhlasit v radě a poté na zastupitelstvu. Předpokládám, že celkové náklady zařízení nepřesáhnou částku tři miliony korun. Osobně si myslím, že požadavek schválíme,“ uvedl starosta Ivan Doležal.

Pokud městský úřad zakázku odhlasuje, vypíše výběrové řízení na dodavatele digitálního systému.

Podle Ivana Doležala dojde zřejmě k instalaci technologie v červenci a již v srpnu se návštěvníci hořického biografu mohou těšit na zbrusu nový zvuk a obraz. „Naštěstí nejsou v budově nutné další úpravy, protože v promítacím sále jsme před nedávnem měnili sedačky,“ řekl Ivan Doležal.

Ředitel biografu Jan Sezima uvedl: „Já jsem pro digitalizaci kina. Pokud zastupitelé žádost neschválí, můžeme budovu ještě v letošním roce zavřít. Jediné, co bychom totiž mohli návštěvníkům promítat, jsou archivní snímky. V kladném případě bychom měli díky luxusní podobě kina největší plátno v okrese.“


Nové technologie


Diváci se mohou těšit na nové plátno, technologii – filmy budou promítány ve 3D a v lepší kvalitě. Změnou také bude, že při promítání 3D musí mít diváci na očích speciální brýle. Všechny snímky budou uváděny v premiéře.

Mimoto město plánuje promítání přímých přenosů například z newyorské Metropolitní opery, záznamy světových divadel, koncertů a další kulturní akce.
Biograf Na Špici nyní navštěvuje v průměru dvacet diváků denně.

„Po spuštění digitálního systému stoupne podle mě návštěvnost o dvě stě padesát procent,“ sdělil starosta Hořic.