Letos se uskuteční již 6. ročník festivalu na oslavu Mezinárodního dne architektury, přihlášeno je již kolem padesáti měst z celé republiky, Hořice se do zajímavého projektu zapojí poprvé.

Spolek Živá škola Hořice, zastoupený Jindřichem Šaršonem a Janou Kubíčkovou, proto požaduje po městu dotaci na uspořádání Dne architektury Hořice 2016. Akci v celorepublikovém měřítku pořádá Občanské sdružení Kruh, které se věnuje propagaci architektury.

V Hořicích bude program akce sestaven z komentované procházky Hořicemi na téma „Hořické, nejen tovární vily", z projekce dobových filmů o městě v Biografu Na Špici a z několika výtvarných dílen pro děti a rodiče, kterým poskytne prostory ve své budově Hořické gymnázium.

Komentovanou procházku po místních vilách povede architekt Martin Pour, účastníci se podívají k Hirschově, Goldshmidtově, Flečkově, Feuersteinově a Kulhánkově vile.

Občanské sdružení Kruh vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem projektu Kruh je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí. Letošní festival Den architektury se ve všech místech bude konat první říjnový víkend (1.- 2.10. 2016).

(jiv)