Studánka známá mezi obyvateli již odpradávna leží poblíž vesnice Dachovy a je ukryta v lese mezi stromy. Mimoto bude také znovu zregenerována okolní zeleň a přístupová cesta, která byla zničena kvůli těžbě dřeva v minulosti.

„Rozhodně nechceme dopustit, aby tahle lokalita stále chátrala, proto jsme se rozhodli zažádat o finanční příspěvek a doufáme, že budeme úspěšní," uvedl starosta Ivan Doležal.

Plány zatím ve hvězdách
Kdy dojde k realizaci projektu, jaká bude výše injekce a kolik bude muset uhradit město z vlastních zdrojů, je zatím ve hvězdách.

„Dalším důvodem, proč chceme obnovit pramen, jsou naši obyvatelé. Ti i turisté tuto oblast často navštěvují právě díky krásné přírodě. Snadno se tam totiž dostanete, a to příjemnou, asi půlhodinovou procházkou z Hořic směrem na Dachovy takzvanou Malátovou stezkou," informoval Ivan Doležal.

Radnice také podepsala smlouvu o vzájemné spolupráci při realizaci projektu s Junákem, který má středisko v Hořicích.

V minulosti studánka sloužila nejen jako zdroj pitné vody, ale také jako místo, kde se tajně shromažďovaly různé spolky. Podle pověsti se zde v dobách temna konala setkání nekatolíků. Scházely se zde i stávkové výbory dělníků proti nelidským mzdám.

Pramen, který zde vytéká, byl vždy křišťálové čirý, chladný a osvěžující. Kdysi zde byl zřízen vodovod vedený od Kalíšku až do města kamenné krásy. Voda odtud tekla potrubím z borových kmenů do pěti městských kašen až do konce devatenáctého století, kdy přestala dostačovat potřebám hořických občanů.


Sbírka na podporu obnovy


Roku 1926 bylo rozhodnuto o rekonstrukci Kalíšku z důvodu nevyhovujícího stavu a v roce 1939 zorganizoval radní Karel Janovský sbírku, která vynesla na tehdejší poměry neuvěřitelnou částku 2800 korun. Šestého července téhož roku byla studánka slavnostně otevřena.

Stezka vedoucí ke Kalíšku se nazývá Malátova. Svoje jméno získala po oblíbeném hudebním skladateli trávícím každoročně prázdniny na Dachovech.