Práci Martiny Bártové nazvané V dýních ozdobili zlatem. Exponáty Brána do světa fantazie Lucie Noskové a Cesta za snem Lucie Hendrychové obtěžkal bronz. Naděje z hlubin Lucie Budínové získala diplom.

Vítěznou Martinu Bártovou, studentku nástavby, připravovala na prestižní klání mistrová Eliška Hebká. Na děvčata třetího ročníku oboru cukrář dohlížely mistrové Aneta Růžková a Barbora Krausová.

"Náměty vymýšlejí studentky, ale samozřejmě s nimi vše konzultujeme a upravujeme," vysvětluje Eliška Hebká. Prozrazuje, že základem prací je většinou nejedlá konstrukce, pečlivě zakrytá cukrovou modelovací hmotou. "Konkurence byla obrovská, o to složitější bylo dosáhnout takových úspěchů. Navíc většina účastníků patří mezi zkušené cukráře, kteří se prezentují na nejrůznějších kláních. Naše děvčata byla na olympiádě poprvé," upozorňuje Eliška Hebká, podle níž je vůbec velkým úspěchem se do soutěže probojovat.

Tři zlaté medaile přivezly novopacké cukrářky ze světové olympiády v německém Stuttgartu. Opět tak úspěšně prezentovaly Střední školu gastronomie a služeb Nová Paka.
Cukrářky z Paky dobyly Stuttgart

Martina Bártová vytvořila kouzelný dýňový domeček s pekárnou a prodejničkou dobrot, na kterých si pochutnávaly mlsné myšky. "Když jsem viděla ostatní exponáty, tak mě napadlo, že jsem měla raději zůstat doma. Ale dobře to dopadlo. Bylo to obrovské překvapení," přiznává zlatem ověnčená Martina. Nadšená cukrářka strávila v dílnách při výrobě dýňové expozice neuvěřitelných 441 hodin. Dodává, že některé vystavené práce ve Stuttgartu se ani nedají okomentovat slovy a je ráda, že dostala příležitost soutěžit.

Usměvavá mistrová Aneta Růžková tentokrát nesoutěžila, na olympiádě byla sice potřetí, nyní ale jako dozor. Do soutěže připravovala Lucii Noskovou a Lucii Budínovou. "Objevují se zde nové techniky, sbíráme inspiraci, zkušenosti. Je to opravdu krásná podívaná," kvituje Aneta Růžková.

Světový pohár cukrářů a kuchařů v Lucembursku. Novopačtí získali dvě medaile - stříbro a bronz.
Novopacké cukrářky přivezly ze světového poháru dvě medaile

Bronzová Brána do světa fantazie Lucie Noskové si vyžádala více než 400 hodin piplavé práce. "Moc jsem si to užila. Netušila jsem, jaká tu bude výjimečná atmosféra a jsem vděčná, že jsem tu mohla být," popisuje své zážitky z olympiády autorka bronzového lva.

Lucka Hendrychová s Cestou za snem rovněž oslnila porotu, která ocenila především její preciznost. "Bylo to úžasné, jsem ráda, že jsem dostala tuto příležitost," přiznává studentka. Lucie Budínová s dílem, vynořeným z oceánu, získala diplom. "Moc jsem si to užila," usmívá se.

Lucka Budínová a Lucka Hendrychová se nyní chystají k další prezentaci, a to na dubnové soutěži Gastro Hradec Králové.

Ze světových olympiád cukrářů a kuchařů (2024, 2020, 2018, 2016, 2012) přivezli cukráři ze Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace už sedm zlatých, tři stříbrné a čtyři bronzové medaile.

Mohlo by vás zajímat: Ostudy Jičína: Silnice! Tu nejděravější čeká oprava za 336 milionů

Zdroj: Deník/Kateřina Chládková