Jedny z prvních, které přivítají budoucí školáky, jsou Základní škola Brána a ZŠ v Husitské ulici. Obě zařízení zvolila termín 18. a 19. ledna.

Základní škola Brána je zatím jedinou školou v Královéhradeckém kraji vyučující písmo Comenia Script. „Mimo jiné se žáci rychleji učí číst a snáze si zapamatují podobu psacích písmen. Krasopis se učíme pouze číst, s obvyklým psacím písmem se žáci seznámí a umí ho přečíst," vysvětluje ředitelka školy Dana Kašparová.

Do Základní školy v Husitské ulici nyní dochází 291 školáků, zhruba před sedmi lety jich bylo o stovku víc. Podle informací ředitele by zde chtěli otevřít dvě první třídy s dvaceti žáky a jednu přípravnou s maximálním počtem patnácti žáků. K zápisům zvou děti v pátek 18. ledna od 13 do 17 hodin a v sobotu 19. ledna v době od 9 do 11 hodin.

Do prvních tříd budou přijaty všechny děti, které do 31. prosince 2013 dovrší věk šesti let. Rodiče musí s sebou přinést svůj občanský průkaz, rodný list dítěte a u dětí s jinou státní příslušností doklad o trvalém, dočasném nebo přechodném pobytu a dokument o státním občanství.

V Základní škole v Komenského ulici plánují zápisy na 8. a 9. února.