„Od osmého do jedenáctého října proběhne akce 72 hodin. Znamená to, že kdokoliv se může pustit do nápadů na zlepšení vzhledu svého okolí nebo pomoci lidem. Letošním mottem je: zasaď strom třeba se starostou," připomněla Eva Steinerová, starostka sdružení. Dodává současně, že je možné pomoci i jinak, například vymyslet úklidovou akci, připravit s mládeží vystoupení pro seniory.

Eva Steinerová.Další akcí, do které se hasiči s pomocí okresního sdružení zapojují více jak rok, je sběr plastových víček. „Pytlů s víčky jsme odevzdali více jak padesát a mají pomoci postiženému Ondrovi Duškovi z Ostrova, jehož tatínek je dobrovolný hasič, při financování rehabilitačních pobytů a léčení speciální metodou. Jsme rádi, že kromě dobrovolných hasičů se do akce zapojili také hasiči profesionální, například z Jičína, Hořic. Mnohdy lidé k nám na OSH přinesou třeba hrst víček, i takové pomoci si vážíme a chtěla bych za ni upřímně poděkovat."

Hasiči se zapojí také do akce „Popálka". Při požárech se totiž často setkávají s popáleninami, hojení je zdlouhavé a finančně nákladné. Úraz je často spjatý se zhoršenou ekonomickou situací rodiny.

Pomoc sbírkou
„Je třeba se rozhlédnout kolem sebe, jestli není někdo takový v našem okolí. Jako hasiči pomůžeme s organizováním sbírky „Popálka" ve prospěch lidí postižených vážnými popáleninami. Navážeme na současnou výzvu Krajského sdružení hasičů a otevřeme v sobotu dne 10. října, u příležitosti Mezinárodního dne proti popáleninám, své zbrojnice.

Ukážeme lidem, jak snadno mohou k popáleninám přijít. Mohou také přispět ke sbírce. Každý sbor, který se zapojí, obdrží preventivní letáky a rovněž náplasti na popáleniny. Symbolickým prodejem (30 Kč) bude částka použita pro popálené pacienty, zejména v akutní fázi úrazu pobytu v nemocnici, po propuštění z nemocnice i během života pacienta. Jsem přesvědčená, že nejen hasiči pomohou dobré věci," dodává Eva Steinerová.    Věra Nutilová