„Fotbalový klub tu má velkou základnu, zainteresovaná je do něj spousta lidí a jeho oblibu ukazuje i návštěvnost na fotbalových zápasech od jara až do podzimu. Můžu už ale říct, že Kopidlno je dnes i městem kulturním, alespoň se o to snažíme," říká starostka Hana Masáková.

Na kulturu město vyčleňuje poměrně velké finanční prostředky – přes milion korun ročně. Větší část z toho ale tvoří náklady na provoz Kulturního a vzdělávacího centra a knihovny. To vzniklo před třemi lety v budově bývalého muzea. Pro připomenutí: muzejní sbírky byly přemístěny do regionálního muzea v Jičíně a samotná budova citlivě opravena z evropských fondů. Zachován byl její historický ráz, včetně výrazných vnějších i vnitřních architektonických prvků, jako jsou pískovcová ostění, původní schody a podobně.

Město tak nově získalo optimální prostory pro pořádání nejrůznějších akcí. V kulturním centru probíhají besedy, přednášky, výtvarné výstavy, před Vánoci pak výstava betlémů, důstojná atmosféra je tam i pro slavnostní události, jako je třeba vyřazování předškoláků nebo žáků devátých tříd. „Prostě snažíme se, aby v centru vládl čilý kulturní ruch. Některé vize jsou ale zatím omezeny podmínkami plnění udržitelnosti projektu. V budoucnu například uvažujeme, že bychom si z Jičína zapůjčili vybrané exponáty a instalovali v centru výstavku připomínající původní muzeum," prozradila starostka.

Kromě provozu kulturního centra tvoří výdaje na kulturu i dotace jednotlivým spolkům. Celkem letos město rozdělí tři sta padesát tisíc korun. Podporuje buď spolkovou činnost, a to bez ohledu na zaměření, nebo pořádání samostatných kulturních akcí. Spolek přímo zaměřený na kulturu v Kopidlně v současnosti neexistuje. Příspěvek tedy každoročně získávají fotbalisté, hasiči, hokejisté nebo rybáři – ti se na jaře ujmou náročného úkolu pořadatelství krajské rybářské soutěže.

Už tradičně se spolky podílejí na zajištění velkých akcí, z nichž nejvýznamnější jsou červnové Kopidlenské slavnosti nebo Bluegrass festival v srpnu. Nejbližší událostí je pak reprezentativní Městský ples, který proběhne koncem února v místní sokolovně. „Na dění ve městě je pořád co rozvíjet a starat se, aby neupadalo. Lidi by opravdu měli vstát od televizorů a zapojit se. Vítám jakékoli nápady nebo podněty, protože práce je tady strašně moc," vzkazuje starostka Hana Masáková.