Rozhodnutí je na ministerstvu školství.

Vedoucími přípravného týmu nového ústavu jsou učitelé Šárka Šandová a Jiří Slezák. Do 30. září musí ministerstvu předat náležitosti pro zapsání do rejstříku škol. Pokud bude podnět schválen a vše půjde podle plánu, vyučování začne v září 2014.

„Chceme přijít s trochu jiným způsobem vyučování. Program se teprve bude vytvářet. Chtěli bychom, aby tam bylo více tvořivých, praktičtějších činností a také více pobytů v přírodě, než je u gymnázií běžné. Studenti by mohli přijít do kontaktu i třeba se řemeslníky. Chceme sice gymnázium, ale praktičtější, aby studenti neustále nevysedávali u počítačů. Bude to škola otevřená všem zájemcům, jimž bude vyhovovat její koncepce," vysvětlila Šárka Šandová.

Sestava sboru
„Personální obsazení ještě budeme sestavovat. Ze začátku se to musí řešit částečnými úvazky. Máme nabídky od učitelů, kteří učili na gymnáziu a odešli do důchodu. Na rozjezd je nutné to řešit takhle, neboť třídy budou přibývat postupně," dodala Šárka Šandová. Zájem prý projevili i mladší kantoři.

Iniciátoři hodlají založit pouze čtyřletý obor s paralelními třídami A, B. V každé z nich by mohlo studovat okolo 15 lidí, což je zhruba polovina počtu, který je dnes běžný. Díky tomu by se docílilo lepšího individuálního přístupu ke studentům. Maximální únosné školné je podle Šárky Šandové 1500 korun měsíčně.

Osmiletý cyklus nadále poběží v rámci státního gymnázia. Nyní je situace taková, že v Hořicích není čtyřleté gymnázium. Pouze dobíhá obor, který byl před třemi lety krajem zrušen. 

Školy by si proto neměly konkurovat. Věří v to jak profesoři Šárka Šandová a Jiří Slezák, tak ředitelka hořických středních škol Hana Richtermocová. „Nás se to v podstatě nijak nedotkne. Nemám k tomu žádný vztah. Profesoři zkrátka chtějí začít podnikat, tak ať to zkusí a uvidí. Konkurence nehrozí," vyjádřila se Hana Richtermocová.

Čtyřleté gymnázium by Hořicím chybělo
Profesoři usilují o co nejkorektnější vztahy s městem, dokonce věří i v jistou formu spolupráce. Budova, jíž nyní státní gymnazijní obor používá, totiž patří městu. Jak dochází k postupnému úbytku tříd v důsledku zrušení čtyřletého cyklu, klesá počet využívaných prostor. Myšlenkou je nastěhovat soukromé gymnázium do zadního traktu budovy. Uchovala by se tak identita gymnázia a kantoři věří, že právě na tento argument by vedení Hořic mohlo slyšet.

„Jde o korektní vztahy s městem. Už jen proto, že budovu vlastní a my budeme muset platit nájem. Chceme docílit toho, aby Hořice nové gymnázium samy chtěly. Je výhoda, že čtyřletý obor ještě dobíhá, takže povědomost o tom, že tu něco takového bylo, mezi lidmi ještě přetrvává," uzavřel Jiří Slezák.

Sloučené školy
Hořické střední školy byly v roce 2011 krajem spojeny do trustu, jenž nyní nese název Gymnázium, SOŠ, SOU a VOŠ, Hořice. Kritické hlasy tohoto zákroku ani po dvou letech neutichají. Obávají se zejména postupné degradace jednotlivých oborů v rámci dalších úsporných opatření. Hana Richtermocová se současné podoby naopak zastává a poukazuje na snadné přesuny studentů, pakliže chtějí změnit obor svého vzdělání.