Dostavba Masarykovy věže samostatnosti se totiž stane ústředním bodem oslav stoletého výročí založení Československé republiky. Na její základní kámen poklepal prezident T.G. Masaryk. Naplnění původních plánů architekta Františka Blažka se začne realizovat již letos na podzim. Stavební práce za finanční podpory Královéhradeckého kraje potrvají šest let. Věž povyroste o patnáct metrů. Nad Hořicemi se tak bude tyčit čtyřicetimetrová dominanta, která je již nyní vyhledávaná nejen turisty.

Myšlenka na stavbu rozhledny na Hořickém chlumu nad městem se poprvé objevila na futuristických pohlednicích z počátku dvacátého století a později tento nápad nachází živnou půdu v prostředí hořické Galerie plastik, která zde v roce 1908 kupuje stavební pozemek. Za 1. světové války myšlenka dostává zásluhou odborného učitele Jana Kysela novou ideovou náplň v podobě Věže hrdinů, jež se měla stát památníkem a pietním místem věnovaným padlým synům vlasti. „Obyvatelé Hořicka přijali myšlenku stavby Věže hrdinů za svou a již záhy se rozběhly první sbírky a benefiční akce,“ popisuje historička Oldřiška Tomíčková.

Naplnění původních plánů architekta Františka Blažka se začne realizovat již letos na podzim.Zdroj: Archiv

Pimprlata v Galerii plastik  

Mladí výtvarníci ze ZUŠ v Hořicích pod vedením Blanky Bihelerové připravili pro výstavní sál Galerie plastik prezentaci děl inspirovaných světem loutkového divadla. Historii i současnost loutkářského oboru poznávali žáci v loňském roce během exkurzí do hradeckého Divadla Drak a Muzea loutkářských kultur v Chrudimi.

Vernisáž se koná v Galerii plastik ve čtvrtek 5. dubna od 16 hodin. „V kreativní dílně ve foyeru galerie si můžou návštěvníci vytvořit vlastní divadelní scénu s loutkami,“ říká vedoucí galerie Jana Cermanová. Výstava Pimprlata, která může být zajímavým zpestřením rodinného i školního programu, potrvá do 23. dubna.