Blízko k tragédii měl pád vzrostlého smrku u základní školy v Sobotce. Řidič BMW může mluvit o velkém štěstí. „Šofér před 19 hodinou při projíždění Sobotkou v blízkosti základní školy jen těsně minul padající strom. Vzrostlý smrk vlivem silného větru spadl na zadní část auta, které poničil. Řidič i spolujezdkyně byli z preventivních důvodů převezeni na vyšetření do nemocnice. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění," konstatovala tisková mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Poryv větru si zřejmě „pohrál" s nákladním vozem a přívěsem před úlibickou kruhovou křižovatkou. „Čtyřiačtyřicetiletý řidič nákladního vozidla Renault Midlum s přívěsem, který jel ve směru na Hradec Králové, dostal zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy smyk, který nevyrovnal a najel do středových lanových svodidel, kde se tahač převrátil na bok. Přívěs, který se utrhl, vyjel mimo vozovku a nakonec se také převrátil," popisuje nehodu tisková mluvčí jičínské policie Hana Klečalová. 

Nepříznivá povětrnostní situace vyburcovala také elektrikáře. V terénu byli celou noc, některé výpadky nebyly odstraněny ještě včera odpoledne. „Poruchové čety se potýkají se silným větrem od úterního večera. Poruchy jsou způsobeny pády stromů a větví do vedení, silnými poryvy větru, větrem padaly vodiče. K nejpostiženějším oblastem východních Čech patří i Jičínsko," informovala Deník tisková mluvčí Skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Správce internetové sítě Roman Vlačiha uvedl, že v noci byla bez proudu víc než polovina okresu (Vysoké Veselí, Chomutice, Valdice, Sobotka, Staré Smrkovice, Libunec). Ráno po deváté hodině zůstávají bez dodávek elektřiny Batín, Lochov, Libošovice, Ohaveč, Štěpanice, Stav a Úbislavice. Před uzávěrkou Deníku stále nešel proud v Rovni, Ohavči, Libošovicích, Štěpanicích, ve Zboží, v Úbislavicích a na Brdě.

„Navečer jsem zadělala na velikonoční mazanec, krásně vykynul, ale do trouby se nedostal. Když jsem odjížděla v šest ráno, stále nešel proud," postěžovala si jedna z chalupářek ve Štěpanicích.

Trpěly i kravičky
Stížnost by si mohly podat i dojnice. V Úbislavicích a na Brdě museli farmáři napojit stáje na náhradní agregáty, kravičky tak musely čekat na podojení pět a osm hodin. Lidé byli varováni i před pády stromů. K těm došlo například v Libunci, Sobotce, spadlé stromy z železničních kolejí odstraňovali hasiči ve Staré Pace. Před pádem stromů varují i pracovníci společnosti Lesy ČR.

„Vzhledem k silnému větru, podmáčené půdě a těžkému sněhu hrozí nebezpečí, že se stromy vyvrátí. Doporučujeme občanům, aby v několika následujících dnech nevstupovali do lesa," upozorňuje Eva Jouklová.