Na setkáních v říjnu a prosinci byli přítomni ředitelé ZŠ a MŠ a dále zástupci K-Klubu, sportovních zařízení, ZUŠ, radnice a městské policie. Shodli se na pěti kontrolních opatřeních, jež jsou v jičínských podmínkách realizovatelné. První možností ochrany jsou kamerové systémy, druhou videotelefony u vchodů do budov, třetí vstup na čipy, čtvrtou pohotovostní pagery a pátým mechanismem je dozor u dveří během špičky. Pro první fázi se ředitelé shodli na využití pagerů.

„Nechtěli jsme po dohodě s radními direktivně nařizovat, jaká opatření jednotlivé školy přijmou. Na pozicích ředitelek a ředitelů máme podle mě schopné lidi, kteří sami nejlépe vědí, co je pro konkrétní organizaci nejvhodnější řešení. Nelze to udělat ani z důvodu, že každá budova má jiné stavební řešení. Například čtvrtá základní škola je pavilónového typu, naproti tomu druhá základní škola je historická budova o několika podlažích. Z hlediska zajištění bezpečnosti se velmi liší," uvedl Miroslav Kazda, šéf odboru školství.

Ředitelům byla stanovena lhůta do konce ledna. Mají se, po konzultaci s informatikem, z hlediska reálnosti využití pagerů rozhodnout, zda bezpečnostní zařízení využijí.

Tyto pagery jsou drobná elektronická zařízení, která by po stisknutí tlačítka vyslala nouzový signál k městské policii. Ta by vyrazila na místo. Krabičky by byly napojeny na pult centrální ochrany, tudíž reakce bude velmi rychlá. Při prosincové schůzi se účastníci seznamovali s tím, jaká úskalí toto opatření v reálu skýtá.

Pozornost se také upíná ke kamerovým systémům a také k videotelefonům, díky kterým mohou pracovníci školy vidět člověka zvonícího u vchodu. Městská rada nedávno rozhodla o umístění šesti nových kamer v areálu ZŠ Poděbradova. Budou sledovat školní dvůr.

K otázce kamer se na požádání vyjádřil ředitel ZŠ a MŠ 17. listopadu Ivan Truhlička. „Současnou ochranu naší školy proti vniknutí osob, které v ní nemají co dělat, pokládám za dostatečnou, včetně kamery, s jejíž pomocí pracovnice kanceláře vidí, koho po zazvonění pouštějí do školy. Obecně nejsem zastáncem masivního rozmisťování bezpečnostních kamer na každý roh ulice. Mimo jiné i proto, že kamery násilí nezabrání, nanejvýš pomohou při dopadení pachatele. A to ještě zdaleka ne vždy. I proto o instalaci dalších kamer uvnitř školy a v jejím nejbližším okolí v současné chvíli neuvažujeme," řekl.

Dozor
Co se týče posledního jmenovaného opatření, tedy dozorů u vchodů, mnozí lidé zastávají názor, že „hlídači" v současnosti nemají takovou autoritu jako dříve. To se může zdát z pohledu rodičů a žáků, kteří školu navštěvují, avšak jako opatření proti nežádoucímu vniknutí je živý člověk na stráži stále velmi efektivní. Běžnou praxí je dodnes využití školníka a technického personálu, ti ale mohou u vchodů dohlížet pouze ráno, později se musí věnovat jiným pracovním povinnostem.

V posledních letech nebyl v Jičíně zaznamenán ani jeden případ, kdy do škol vtrhl narušitel. I tak je vhodné nepodceňovat prevenci, a to platí také pro zákonné zástupce dětí.

„Moje dcera je seznámena s tím, že má být obezřetná, nebavit se s cizími lidmi a chodit rovnou do školy a ze školy ihned domů," shrnul Pavel Boháč, jehož ratolest navštěvuje ZŠ Husova.

„Snažíme se, pro ochranu dělají školy, školská i sportovní zařízení maximum, ale nikdy nebude možné zajistit úplné zabezpečení. Školy jsou veřejné budovy. Každé ráno jimi projdou stovky lidí od dětí, přes rodiče až po seniory," upozornil Miroslav Kazda.