Petice s názvem Stop kácení u náhonu dorazila na jičínský odbor životního prostředí 10. září. Signatářům dokumentu se nelíbí, že z 207 stromů, které se nachází v aleji mezi zahrádkami Kometa a Kníže, jich má zásah přežít jenom 57. „Já osobně si toto místo nepředstavuji jako alej složenou z mladých stromků a mezi nimi padesát sedm vzrostlých stromů. Stejný názor má i 96 lidí, kteří se pod petici na místě, kromě ředitele Oblastní charity Jičín, podepsali," uvedl ochránce životního prostředí Jan Šorf.

Městská rada se zviklat nenechala. Revitalizace začne letos na podzim. Provede ji firma OK Garden za 3,2 milionu korun. Sice ve veřejné soutěži nepodala nejlevnější nabídku, vítěz byl ale vyřazen kvůli příliš nízké ceně. Jičín na projekt čerpá devadesátiprocentní dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Radní tvrdí, že kácení je nutné z bezpečnostních důvodů. Lokalita je frekventovaná a stromy by v případě pádu větví nebo rozlomení kmene mohly způsobit újmu. „Jediným, kdo nese odpovědnost, je vedení města," řekl místostarosta Vlastislav Matucha. Poukázal tím na několik let starou nehodu, kdy padající větev usmrtila psa, kterého venčil pár. „Stránka bezpečnosti je to nejdůležitější, co nás zajímá," dodal Vlastislav Matucha.
„Zapomíná se na to, že všechno v přírodě má svoji životnost," řekl starosta Jiří Liška. Do autorů protestu si i rýpl. „Zajímalo by mě, zda by v podobných peticích jejich autoři byli schopni napsat krátké post scriptum, že jestli jimi chráněné stromy způsobí škodu nebo zranění, takže oni převezmou odpovědnost."

Protest nekončí
Autor petice Jan Šorf přitom určité řešení nabídl. Město by mohlo vytvořit jedno pracovní místo odborného stromolezce, který by v době vegetačního klidu měl na starost ořez všech stromů v Jičíně. Rovněž doporučuje zřídit speciální pracovní skupinu složenou z ekologů, zastupitelů, občanů a žurnalistů. Hodnotila by vhodnost jednotlivých revitalizačních zákroků. Je nutno dodat, že toto Šorfem navrhované uskupení by svým záběrem citelně kopírovalo činnost Komise životního prostředí, která je jedním z poradních sborů zřizovaných zastupitelstvem.

„Abych se seznámil s problematikou, oslovil jsem dendrologa, odbor životního prostředí, nadaci Partnerství a Ministerstvo životního prostředí. Očekával jsem diskuzi, která se bohužel nekoná. Určitě lze najít kompromisní řešení a plánuji v tomto ohledu další kroky," ujistil Jan Šorf.

„V rámci snahy zachovat alespoň část aleje navrhl jsem ji do soutěže Alej roku 2014," dodal. Hlasovat pro oblast je možné na http://www.alejroku.cz/2014/krcinova-alej