Provozovna v Dobré Vodě získala v poslední době dvě významná ocenění.

Přibližně 85 % sklizených hlávek červeného a bíleho zelí je určeno k výrobě kysaného zelí, které se zde léta zpracovává podle tradiční receptury. Ta se také letos dočkala dvojího uznání.

Dobrovodské zelí bylo oceněno na nedávných dožínkách v Hradci Králové titulem Potravina roku a 22. září na výstavě v Litoměřicích získalo druhé místo v soutěži o nejchutnější kysané zelí.

„V kvalitě jsme úspěšní, ale s odbytem jsou problémy. Byli bychom rádi, kdyby zákazníci ocenili náš výrobek, a nekupovali v supermarketech zelí od zahraničních producentů,“ upozorňuje Jaromír Polák, který má na starosti odbyt.

Dodává, že menší problém nastal s výkupními cenami hlávkového zelí, odbyt kysané lahůdky je zatím stabilní. Z dobrovodské zelárny jí tak letos odhadem vyexpedují 800 tun. Zeleninu bohatou na vitamíny tu vedle stálých zaměstnanců nyní zpracovává asi padesát brigádníků. Po nakrouhání a nasolení zelí zraje v bazénech zhruba šest až sedm týdnů, pak už jej čeká jen zabalení a cesta k zákazníkům. Maloodběratelé mohou do zelárny zavítat už nyní, a to pro krouhanku (krouhané zelí).