Hygienici v Jičíně bojují s časem, práci jim komplikují dva dny prázdnin. Nejbližší kontakty - děti i pedagogové byli o nemoci poučeni v závěru minulého týdne s tím, že se mají podrobit vyšetření krve, které ukáže, zda mají v těle protilátky proti žloutence typu A, nazývané nemocí špinavých rukou. Pokud nemají dostatečnou ochranu, musí se během úterý a středy dostavit ke svému praktickému lékaři k očkování. V případě, že mají dostatek protilátek, nemohou onemocnět a nemusí být ani očkovány.

Hygienická služba v Jičíně musela oslovit ministerstvo zdravotnictví a požádat o očkovací látku proti této virové žloutence, dále lékaře, kteří osoby v kontaktu oočkují. Do Jičína, Nové Paky, Sobotky, Železnice a Hořic se rozvážela v úterý.

Je to boj s časem, očkovací látka musí být aplikována optimálně do 7 dnů po kontaktu s nemocným. Efekt profylaktického podání v delším časovém odstupu rapidně klesá. „Děláme všechno proto, aby vše dobře dopadlo a žloutenka se u nás nerozšířila,“ říká jeden z jičínských hygieniků.

Ilustrační foto.
Pasti číhají nejen na dušičkové řidiče

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje 2 až 7 týdnů od nákazy. Pacient může mít zažívací potíže (bolesti břicha, zvracení, průjem), nebo také příznaky podobné chřipce (zvýšená teplota, únava, bolesti svalů, kloubů).Typickými příznaky nemoci jsou světlá stolice, tmavá moč, žluté zbarvení očního bělma a případně i kůže. U dospělých má nemoc na rozdíl od dětí delší dobu rekonvalescence.