Vstříc vychází organizátorům sousední mateřská škola nad poštou, která zapůjčuje prostor, a DDM Stonožka.
„Před mnoha lety jsme účinkujícím chystali program, postupně se přešlo na nový systém. Udělejte dětem radost. Jak? Namáhejte si hlavičky, poraďte se s rodiči a něco si vymyslete!" popisuje středeční aktivitu dětí jeden z organizátorů učitel Milan Kaplan (autor snímků).

Školáci (žáci šestých až devátých tříd) vytvořili ve středu v parku za školou mnoho stanovišť, u kterých se vystřídalo asi tři sta malých návštěvníků. Ti obdivovali domácí mazlíčky, letos byl novinkou holub, o kterém zasvěceně hovořil Pavel Plecháč (spolupracuje s chovateli). O útočné akvarijní rybce vyprávěla Martina. Ti menší si přinesli také „svého zajdu". A nevadilo, že byl z čokolády.

Děti také poznávaly běžné dřeviny podle listů, květenství, šišek. Také si vyslechly mnoho zajímavého o chovu zvířat, různé příhody (želva, která se v péči veterinářů vzpamatovala po napadení psem a devastaci krunýře, učitelky si vyzkoušely jaké to je, když si „hřejí na prsou hada"…). Nápadité hlavičky vymyslely například i puzzle, na kterých byly obrázky zvířat a rostlin, prostě všechno, co se váže k Zemi a životu na ní.

Patrné bylo, že děti vzaly zadání vážně a poctivě se k prezentaci připravovaly. Vymyslely kvízy, tajenky, rozmanitá bludiště, omalovánky.

Lea a Julie (dvojčata Machova) připravila sešit s troj, čtyř až osmilístky. Svoji práci dívky nazvaly Jak jsme hledaly štěstí. Mnozí přinesli spoustu drobných cen, malých odměn, dárečků.

„Po dnech silného větru a chladu nám počasí docela přálo. Bylo sice chladno, ale mnoho pohybových aktivit děti nenechalo prostydnout," popisuje oslavy Země Milan Kaplan.

Hlavní organizátorka Ivona Hykyšová (koordinátorka ekologické – enviromentální výchovy) mohla být spokojená. Dokonce zariskovala a do aktivit zapojila i žáky, kteří mají nálepku zlobič, lumen, otrava. Až na malé výjimky docela mile překvapili !