Žáci prvého ročníku tu slepovali a zdobili kokosky, o kus dál vykrajovali vanilkové rohlíčky, v další místnosti vznikaly pečené kuličky s ořechy. Za chvíli nám z toho šla hlava kolem, ale prváci si nestěžovali.
„Pečeme poprvé, ale nechá se to zvládnout. Pomáháme i doma," říká k téměř měsíčnímu maratonu Petra Kulhánková z Kopidlna. Na cukrařinu šla proto, neboť ji prý od malička baví.
Hlavní mistrová Jaroslava Havlová ani nestačí zadávat pokyny. Někdo musí hlídat troubu, jiný lisuje ořechy, chystá čokoládovou polevu, zkrátka všechno musí šlapat jako po drátku.
„Letos nám schází jedna mistrová, a tak je to opravdu náročné. Pečeme devět druhů cukroví, dohromady to bude 1500 kilogramů sladkostí. Používáme kvalitní suroviny, máslo, vlašské ořechy i mandle ," prozrazuje.
Jako novinka doputují na zákaznický stůl pečené čokoládové koule s ořechy a vločkové sušenky. Jinak tu připraví pro odběratele klasiku jako jsou rohlíčky, vaflové, marína, kokosky, skřapáče a další.
Cukráři se připravují i na vánoční trhy, které budou zahájeny 12. prosince v budově školy.
Recept na vločkové sušenky
Ušleháme 12,6 dg másla se stejným množstvím cukru, vmícháme namleté ovesné vločky (250 dg), přidáme 5 dg mletých mandlí, citr. kůru a lžičku prášku do pečiva. Jako poslední vmícháme ušlehané bílky. Vykrajujeme tvary, potíráme žloutky.